Kassán is látható eredeti vizsolyi Biblia

Kassán is látható eredeti vizsolyi Biblia

A Károlyi-Bibliát avagy a vizsolyi Bibliát bemutató állandó kiállítás nyílt csütörtökön Kassán. Az Állami Tudományos Könyvtár tárlata lett a harmadik a világon, ahol eredeti 16. századi példányt láthat a közönség.

A Károlyi-biblia a legrégibb fennmaradt teljes magyar nyelvű Biblia. A fordítást Károlyi Gáspár református esperes, gönci lelkipásztor és lelkésztársai végezték, a nyomtatás Mantskovits Bálint vezetésével folyt, és 1590 nyarán ért véget. Megközelítőleg nyolcszáz példány készült el. A 2412 oldalas, három részből álló könyvből mára 58 darab maradt fenn. A legrégibb fennmaradt eredeti példány a gönci Károlyi Gáspár Múzeumban látható, de Vizsolyban is megtekinthető egy első kiadású példány. Kassán két darabot őriznek a könyvből, az egyik csaknem teljes, a másik esetében a három részből csak az első van meg, az is csonka.

Az állandó kiállítás a Miklós-börtön utcában tekinthető meg. A látogatók nemcsak a Biblia eredeti példányát láthatják, hanem alaposan áttanulmányozhatják annak digitalizált változatát is. A tárlat keretében a kassai Állami Tudományos Könyvtár (ŠVK) gyűjteményében található más értékes, 16. századi nyomtatványokkal is megismerkedhetnek.

Hírdetés

„A felújított bemutatóteremben szeretnénk alkalomadtán, valamilyen fontos esemény alkalmával további, a gyűjteményünkben őrzött ősnyomtatványokat is bemutatni” – mondta Darina Kožuchová, a könyvtár igazgatója.

„A kiállítással nemcsak ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy bekerüljön a köztudatba ez az egyedülálló kulturális emlék, hanem több száz éves közös történelmünk egyik érdekes eseményére is rá akarunk mutatni” – fogalmazott Renáta Kováčová projektmenedzser. A kiállítás az Állami Tudományos Könyvtár és a Vizsolyi Református Egyházközség együttműködésében valósult meg.

A Kassán őrzött két eredeti példánnyal korábban már foglalkoztunk a Magyar7 hetilap hasábjain, ahol Szeghy András bibliográfus, a könyvtár régi nyomtatványokkal és regionális irodalommal foglalkozó osztályának munkatársa mutatta be őket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »