Kaliňák a lex merénylet elfogadását sürgeti, Šimečka indokolatlannak látja a szigorítást

Kaliňák a lex merénylet elfogadását sürgeti, Šimečka indokolatlannak látja a szigorítást

Kaliňák a lex merénylet elfogadását sürgeti, Šimečka indokolatlannak látja a szigorítást Mészáros Richárd2024. 06. 16., v – 14:06

Robert Kaliňák (Smer), a védelmi tárca vezetője és miniszterelnök-helyettes ragaszkodik ahhoz, hogy a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni támadásra reagáló lex merénylet javaslatcsomagot rövidített törvényhozási eljárásban fogadják el. A biztonsági intézkedéseket a lehető leggyorsabban szeretné hatályba léptetni. Michal Šimečka, az ellenzi Progresszív Szlovákia elnöke nem lát okot a jelenlegi jogszabályok szigorítására.

Hírdetés

Kaliňák a TA3 V politike című műsorában arról beszélt, biztosítani szeretnék, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa a gyülekezéshez való jogát, anélkül, hogy azt a különböző véleménytáborok összecsapása zavarná meg. 

Šimečka ennek kapcsán kijelentette, nem érti, miért akarja a kormány rövidített törvényhozási eljárásban elfogadni a javaslatot. „Egyelőre azt sem tudjuk, hogyan történt a merénylet, és máris törvénymódosításokat javaslunk” – mutatott rá. Nem érti, hogy a miniszterelnök életjáradéka miképp garantálja az alkotmányos tisztségviselők biztonságát, ahogy azt sem, mi köze a tüntetéseknek a miniszterelnök ellen elkövetett merénylethez. „30 éve vannak tiltakozások” – tette hozzá.

Peter Pellegrinit illetően Kaliňák arról beszélt, a szombaton beiktatott új államfő korábban politikai funkciók széles skáláját járta végig, ami lehetővé teszi számára, hogy rálátása legyen a közös problémákra. Šimečka ugyanakkor azon aggályának adott hangot, hogy az államfő nem lesz független. Miután Pellegrini a Hlas alapító elnöke is maradt, szerinte egyértelműen a koalíció politikusa.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »