Káel Csaba bejelentése az Arénában: négy új sound stage lesz kész őszre Fóton

Káel Csaba bejelentése az Arénában: négy új sound stage lesz kész őszre Fóton

Minél több kreativitás és érték kerül a magyar filmiparba, annál inkább fejlődik és profitál az ágazat hosszú távon. Erről Káel Csaba filmügyi kormánybiztos beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az utóbbi időszakban már rengeteg külföldi vagy koprodukciós film készül Magyarországon, de nem csupán magyar helyszíneken, de magyar közreműködők, filmes szakemberek segítségével. Erről is beszélt Káel Csaba filmügyi kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Vannak szűk keresztmetszeteink, amelyeket bővíteni kell ahhoz, hogy még több produkció tudjon itt dolgozni, illetve hogy a magyar produkciók is stúdiólehetőséghez kapcsolódhassanak, hiszen az egyik szűk keresztmetszet épp a stúdió, olyan szintű a kihasználtság” – mutatott rá.

Hozzátette: Budapest körül hat stúdiókomplexum létezik, ami világszinten meglehetősen ritka, Budapest központi szállodáiból 20-25 perc alatt el lehet érni a stúdiókat.

„A Covid idején merült fel a Nemzeti Filmintézetben, ami akkor még egy friss képződmény volt – 2020. január 1-jén alakult meg és márciusban jött a Covid -, hogy kezdjünk el tervezni, azon dolgozni, hogy tudjuk bővíteni ezt” – idézte fel.

Mint hangsúlyozta, a Nemzeti Filmintézetnek van Fóton egy nagy stúdióbázisa, ahol Európa egyik legnagyobb díszletfaluja is felépült; ez azokból a díszletekből áll, amelyekkel itt forgattak, és aztán itt hagyták az alkotók.

Hírdetés

„A kormányzatnak volt egy programja, amit megpályáztunk és elnyertünk, hogy elindítunk egy stúdiófejlesztést, ami négy nagy, modern sound stage-et hoz létre, tehát élő hangfelvételre is alkalmas stúdiót jelent. Ezek idén őszre elkészülnek” – jelentette be.

Ezzel párhuzamosan megújult a fóti környezet is,

itt van a szárazföldi Európa legnagyobb „víztartálya”, ahol tengeri jeleneteket, csatákat is filmre lehet vinni.

„A szárnyas fejvadász 2049 is itt forgott, Ridley Scott volt a producere” – említette.

Külön kiemelte, hogy a magyar szakembergárda mennyit tanul ebből a lehetőségből, és a magyarországi helyszíneken dolgozó filmesek egyre-másra nyerik az Oscar-díjakat olyan produkciókkal, amelyeknek a kezdet kezdetén még csak kisebbségben voltak magyarok a stábjukban. Mára azonban fordul az arány, a kétharmados külföldi többség helyett mára a magyar szakemberek többsége a kétharmados.

„Ez az egész ágazat fejlesztési stratégiája, hogy minél több kreativitást vihessünk be, minél több hozzáadott értéket, hiszen abból nekünk is több jön vissza” – húzta alá Káel Csaba.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »