Június elsején szentelik püspökké az új nagybecskereki főpásztort

Június elsején szentelik püspökké az új nagybecskereki főpásztort

Santo Rocco Gangemi belgrádi apostoli nuncius a nagybecskereki püspökségen március 18-án a helyi papság és a sajtó képviselői jelenlétében kihirdette, hogy a Nagybecskereki Egyházmegye új püspöke Mirko Štefković, a Szabadkai Egyházmegye eddigi vagyonkezelője lett.

Az ünnepélyes sajtótájékoztató kezdetén, amely pontosan délben kezdődött, Német László belgrádi érsek üdvözölte a jelenlévőket, majd együtt elmondták az Úrangyala imádságot.

A főpásztor ezt követően felkérte az apostoli nunciust, hogy szóljon a jelenlévőkhöz.

Santo Rocco Gangemi emlékeztette a jelenlévőket, hogy miután Német László nagybecskereki megyéspüspököt 2022. november 5-én kinevezték belgrádi érsekké, szükségessé vált az új püspök kiválasztása. Ferenc pápa Mirko Štefkovićot nevezte ki a Nagybecskereki Egyházmegye új püspökévé.

Az apostoli nuncius felkérte az egyházmegye papságát és híveit, hogy szeretettel fogadják az új püspököt, akinek Isten áldását kívánta új szolgálatának betöltéséhez.

Ezt követően Német László belgrádi érsek a Nagybecskereki Egyházmegye nevében üdvözölte az új püspököt. Az érsek kifejezte reményét, hogy az egyházmegye az új püspök személyében még nagyobb lendületet kap.

Hírdetés

A továbbiakban Mirko Štefković kinevezett püspök szólt az egybegyűltekhez.

Elmondta, meglepetésként érte a kinevezés. Arra kérte a vatikáni nagykövetet, hogy adja át Ferenc pápának legőszintébb köszönetét, amiért megtisztelte bizalmával.

„Tisztában vagyok az Anyaszentegyház által rám ruházott szolgálat komolyságával, de hiszem, hogy nem maradok ebben egyedül, hanem teljes bizalommal számíthatok Isten hívő népére, drága paptestvéreimre és a bánáti rónaság nemes lelkű laikus hívőközösségére” – emelte ki Mirko Štefković. Majd hozzátette: „Függetlenül a nemzeti és vallási vagy bármilyen hovatartozástól, nyitott vagyok a közreműködésre mindazokkal, akik szívükön viselik a szűkebb és tágabb térség társadalmi jólétét.”

Beszédének végén a kinevezett püspök arra kért mindenkit, hogy imádkozzanak érte: „Jézus Krisztus adjon mindnyájunknak kegyelmet, hogy rajtunk keresztül Ő maga munkálkodjon az egész Nagybecskereki Egyházmegyében, hogy felebarátaink rajtunk keresztül megtapasztalhassák az ő irgalmát és közelségét.”

Végül Német László belgrádi érsek bejelentette, hogy a Nagybecskereki Egyházmegye új püspökének felszentelésére június 1-jén kerül sor a nagybecskereki székesegyházban, 11 órai kezdettel.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »