Jön õsszel a negyedik hullám, és sajnos csökken az oltakozási kedv – véli egy szakértõ

Ősszel érkezik a koronavírus-járvány negyedik hulláma – vélte az Europa FM rádiónak adott nyilatkozatában Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakértő, egyetemi professzor. „Ősszel, függetlenül attól, mit csinálunk nyáron, lesz negyedik hullám, mivel ősszel ismét növekedni fog a fertőzési arány abban a pillanatban, ahogy ismét bevonulunk a házainkba, és több időt töltünk zárt terekben, amelyek nem tudnak olyan jól szellőzni, mint a kinti terek. Abban a pillanatban ismét növekedni fog az intenzív terápiás osztályokra kerülő betegek száma, ami az oltakozási kedv növekedéséhez fog vezetni, és úgy gondolom, jövő év tavaszára elérjük a 70%-os átoltottsági arányt” – vélte a professzor.

Răzvan Cherecheș nem tartja hihetőnek, hogy az oltáskampány jelenlegi ritmusában szeptemberre el lehetne érni a 70%-os átoltottságot a lakosság körében, mint ahogy azt a hatóságok remélnék.

Hírdetés

A hivatalos adatok szerint Románia az Európai Unióban a negyedik helyen áll, ami a mindkét dózissal beoltott személyek számát illeti, azaz közel másfél millió román állampolgár kapta már meg mindkét adagot. Az összesen beadott vakcinák számát tekintve az ország hetedik helyen áll.

Egy nem beoltott személy megfertőződésének valószínűsége 200-szor nagyobb, mint annak valószínűsége, hogy egy beoltott személynél trombózist okozzon a vakcina – hívja fel a figyelmet. Ugyanakkor azt is érdemes hangsúlyozni, hogy amikor a vérrögképződés miatti halálesetek történtek, nem voltak még vizsgálatok, amelyek pontosan kimutatták volna, hogy az oltás egyik súlyos mellékhatásáról lehet szó, mint ahogy nem lehetett tudni, melyek lehetnek az előjelei a beoltottnál – most már tudjuk, melyek a szimptómák egy beoltott személy esetében, konkrét kezelések vannak, és a kockázat nagyon kicsire csökkent – tette hozzá.

Ennek ellenére Romániában az oltakozási kedv csökken, nemcsak az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban. Több mint 16 ezer szabad hely lenne Pfizer-oltásra várólista nélkül és több mint 5 ezer a Moderna oltására – mutatott rá. (europafm.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »