Jogerősen négy év fogházra ítélték az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét

Jogerősen négy év fogházra ítélték az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét

Jogerősen négy év fogházbüntetésre, négy év közügyektől eltiltásra, és egymillió forintos pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla, Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnökét – számolt be a 24.hu. A lap azt is megtudta, hogy a kétrendbeli hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében bűnösnek kimondott Agócs leghamarabb a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.

A roma önkormányzat elnöke 30 millióért árulta pozícióját. Négy év börtönt kapott érte.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás szerint Agócs János az ORÖ elnökeként két képviselőtársának is felajánlotta, hogy 30 millió forint kenőpénzért cserébe lemond tisztségéről és közbenjár, hogy a korrupciós ügyletben résztvevő képviselőt juttassa az elnöki székbe.

Agócs első fokon négy év börtönt kapott és 260 ezer forintos pénzbüntetés kifizetésére kötelezték azzal a kiegészítéssel, hogy a büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. Enyhítő körülményként értékelték a vádlott beismerő vallomását. Súlyosító körülménynek számított a korrupciós bűncselekmények gyakorisága, illetve az, hogy a Agócs a cselekményét büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Az ügyész szerint enyhe az ítélet: hosszabb szabadságvesztésért és magasabb pénzbüntetésért fellebbezett.

Hírdetés

Agócs János ügyvédje mindeközben enyhítésért fellebbezett. A fellebbviteli főügyészség nem tartotta megalapozottnak a védelem fellebbezését, viszont fenntartotta a súlyosítás iránti fellebbezést.

A vádlott az utolsó szó jogán a mai tárgyaláson azt mondta, hogy nem gondolta volna azt, hogy bűncselekményt követett el, valamint büntetése enyhítését kérte.

A bíróság egymillió forintra emelte a roma politikus büntetését. Az elítélt megromlott egészségi állapota miatt azonban Agócsnak nem börtönben, hanem enyhébb fokozatúnak számító fogházban kell letöltenie majd a négy évet. Az ítélet jogerős.

(Címlapkép: Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke beszédet mond a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen az Országos Roma Önkormányzat székházában. MTI/Balogh Zoltán )


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »