Jobbik: kínai egyetemek helyett a magyar felsőoktatást támogassák

Jobbik: kínai egyetemek helyett a magyar felsőoktatást támogassák

Budapesti kínai egyetem helyett modern magyar felsőoktatást követelt szombati online sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Brenner Koloman szerint szintet lépett „a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája” azzal, hogy „a hazai felsőoktatásra szabadítanak” egy kiemelt támogatottságú kínai egyetemet, 821 millió forintos kormányzati forrást adva a Fudan Egyetem első európai campusának létrehozásához.

A jobboldai néppárt politikusa kiemelte, hogy pártja kiáll amellett, hogy – a többi európai nemzettel együttműködésben – kiegyensúlyozott kapcsolatokat tartson fenn Magyarország a geopolitikailag egyre fontosabb ázsiai országgal, az ellen azonban tiltakoznak, hogy „a Kínai Kommunista Párt által direktben irányított” egyetem kezdje meg működését Magyarországon.

Hírdetés

Hozzátette, hogy előkelő ugyan az intézmény nemzetközi rangsorolása, de ennek az az egyik oka, hogy e lajstromok összeállításakor nem veszik figyelembe, mekkora az egyes intézményeken belül az akadémiai szabadság mértéke.

A felsőoktatás modernizációja és az egyetemek autonómiája mellett kiállva az ellenzéki politikus fontosnak nevezte, hogy modern hazai, és ne kínai egyetemeket támogasson a kormányzat.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »