Jó hír érkezett az örökbefogadásra készülő szülőknek

Jó hír érkezett az örökbefogadásra készülő szülőknek

Egy új jogszabálytervezet alapján megkönnyítené a kormány az újszülöttekről való lemondást a vér szerinti szülőknek, az anyák feltételek meghatározása nélkül kérhetnék adataik titkos kezelését – úgy, mint ahogy ez a gyakorlatban az inkubátoros lehetőségnél már régóta adott.

Egy hétfőn megjelent kormányhatározat alapján a kórházban hagyott újszülöttek helyzetének rendezése érdekében az érintett anyák kérhetnék az adataik titkos kezelését a gyermek születésekor – írja az Index.

A hétfőn kiadott Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter – Pintér Sándor belügyminiszterrel, az anyakönyvi ügyekért felelős Gulyás Gergellyel és Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel együttműködve – kapott megbízást arra, hogy részletes javaslatot dolgozzon ki a kórházban hagyott újszülöttekre vonatkozó szabályozás átalakítására.

A dokumentumban jelezték, hogy a kormány elkötelezett „a gyermekközpontú, családbarát értékrend és szemlélet” mellett. Kiderült az is, hogy a megnevezett minisztereknek 2024. május 31-ig kell előállniuk a tervezettel.

A kormányhatározat alapján az új jogszabályban meg kell határozni, hogy

 • egy anya feltételek nélkül kérhesse gyermeke születésekor – az inkubátorba helyezéshez hasonlóan – adatai titkos kezelését a szülészeti osztályon,
 • Hírdetés

 • az adatai titkos kezelését kérő anya gyermeke ismeretlen szülőktől származó gyermeknek minősül,
 • ha gyermeke 6 hetes koráig az anya nem vonja vissza kérelmét, illetve az apa sem jelentkezik a gyermekért, akkor a gyermek örökbe fogadhatóvá válik,
 • a gyermek vérségi származás megismeréséhez fűződő joga csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható,
 • az apa alapvető jogait csak az Alaptörvényben foglaltaknak megfelelően lehet korlátozni.
 • Az új szabályozásnak ki kell térnie az egészségügyi szolgáltató feladataira, a névtelenség biztosítására az anya és a gyermek további betegútjában, illetve a Gyermekeink védelmében elnevezésű informatikai rendszer örökbefogadási alrendszerének fejlesztési feladataira.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »