“Jelenleg csak 70 szabad lélegeztetőgépünk van” – Krajčí sajtó az aktuális járványhelyzetről

“Jelenleg csak 70 szabad lélegeztetőgépünk van” – Krajčí sajtó az aktuális járványhelyzetről

A covid-automata február 8-i hatályba lépésétől a miniszter keddenként értékeli ki az aktuális járványhelyzetet.

A 14 napos incidenciaszint (100 ezer lakosra jutó igazolt fertőzések) alapján Csehország  továbbra is messze a legrosszabb mutatóval rendelkezik (910), majd Szlovákia következik (496). Jelentős csökkenést utd azonban maga mögött Ausztria (most 213-on áll), Lengyelország (197) és a térség legjobbja, Magyarország (178).

A járványmutatók tekintetében jó és rossz hírek egyaránt vannak. A hétnapos incidenciaszint emelkedőben van (a múlt heti 1274-ről 1302-re nőtt).

Enyhén csökkent azonban a múlt héthez képest a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma (3743-ról 3652-re csökkent). Ugyanakkor 307-ről 316-re emelkedett a lélegeztetőgépen lévők száma, és valamelyest nőtt a halálos áldozatok száma is (az elmúlt hét naponta átlagban 102-en haltak meg).

Gyorsult azonban a vakcinázás tempója, eddig 226 916 vakcinát applikáltak, ez azt jelenti, hogy ennyi adag fogyott el – ebből néhányan már második adagot is kaptak, a legutóbbi adatok szerint 191 900 ember kapott eddig oltást.

A reprodukciós ráta valamelyest 1 felett van, vagyis a járvány terjed (ha az R0 = 1-gyel, akkor egy fertőzött átlagban egyetlen másik embert fertőz meg; ha kisebb mint egy, akkor a járvány visszaszorul, ha nagyobb, akkor terjed).

Krajčí szerint az ország északi részében kevesebbszer riasztják a mentősöket covid-betegekhez, mint a déli járásokban.

A kórházak covid-betegek számára elkülönített ágykapacitása 69 százalékban megtelt, de egyes kórházakban már elfogytak a szabad ágyak.

Összesen 800-an vannak ma lélegeztetőgépen Szlovákiában, ez a szám tartalmazza a koronavírus-fertőzötteket és azokat is, akik más okból szorulnak lélegeztetőgépre. Ez azt is jelenti, hogy jelenleg mindössze 70 szabad lélegeztetőgép van, további 150-et viszont már csak a betegek átszállításával szabadítható fel. 

Hírdetés

Február 13-ával indul a pedagógusok oltása. A minisztérium mintegy 40 ezer óvópedagógust, alsótagozatos tanítót és és végzősökkel foglalkozó tanárt hív először vakcinázásra (ezek a tanárok február 8-tól biztosítják a jelenléti oktatást az iskolák újranyitása után). Az oltás hétvégente zajlik majd. 

Változott tehát a vakcinázási sorrend, a negyedik helyre a jelenléti oktatást biztosító pedagógusok jöttek fel, és a kritikus infrastruktúra egy része. Hatodik helyre jöttek fel  a rokkantakról gondoskodó gondozók. A csoportok mindegyikére igaz, hogy 55 év alatt AstraZeneca vakcinát is kaphatnak, 55 év felett csak a Pfizer vagy a Moderna vakcinája adható be.

A jelenlegi szabályok legalább a jövő hétfőig érvényben maradnak – ezek a nemzeti szintű korlátozások. Jelenleg semmi sem utal arra, hogy a covid-automata enyhébb minősítésbe sorolja az országot. Krajčí javulásra nem is nagyon számít, tekintve, hogy az iskolák megnyitása miatt a járvány esetleges terjedésére kell számítani.

15-re emelkedett a fekete (legsúlyosabb) besorolású járások száma, a magyarlakta régiók közül újonnan csatlakozott a listához a Dunaszerdahelyi, a Galántai és Nyitrai járás. 

Nagykürtös a múlt héten még a hetes fokozatú skálán a legjobban állt, a négyesbe (“rózsaszín” szint) tartozott, mára a hatosra (bordó) esett vissza.

A változik tehát, hogy mely járásokban milyen régi lehet a negatív teszt, amivel munkába lehet járni.

Krajčí elmondása szerint ezen a héten 250 ezer Pfizer-vakcinának kellene érkeznie Szlovákiába, az AstraZenecától 210 ezer adag oltóanyagot várnak.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »