Járványügyi sajtótájékoztató: Lassan, de javul a helyzet. Nem lesz szükség a gazdaság leállítására!

Járványügyi sajtótájékoztató: Lassan, de javul a helyzet. Nem lesz szükség a gazdaság leállítására!

A lemondott Marek Krajčí nélkül, rég nem hallott jó hírekkel kísérve tartotta meg Eduard Heger első járványügyi sajtótájékoztatóját.

„Jó hírrel kezdhetem a sajtótájékoztatót,” – jelentette ki Eduard Heger megbízott egészségügyi miniszter – „javul a járványhelyzet”.

Nem lesz szükség a gazdaság lezárására!

– emelte ki rögtön az elején Heger, majd gyorsan hozzátette, egyelőre messze nincs itt az ideje egy szélesebb nyitásnak, erre nincs lehetőség, óriási hiba lenne.

Hírdetés

A veszélyhelyzet meghosszabbítása újabb negyven nappal ennek ellenére elkerülhetetlen.

Ezt szinte biztosan meg is szavazza holnapi ülésén a kormány, hiszen a szakemberek között teljes az egyetértés ezzel kapcsolatban. A miniszter arra kérte a lakosságot, legyen türelemmel, tartsa be az eredményeket, mert láthatóan meg van az eredménye ennek.

Az egészségügyi minisztérium államtitkára, Peter Stachura mutatta be a járványügyi adatokat. Leszögezte össz-szlovákiai viszonylatban javulnak a mutatók, bár vannak régiók, ahol továbbra is kritikus a helyzet. 

Lassan, de biztosan csökken a járvány incidenciája, azaz az új fertőzések száma egy adott populációban. A PCR-tesztek pozitivitása 20% körül mozog, az antigén-teszteké 1% körül. Nincs nagy gond a lakosság mobilitásával sem, az hetek óta stabilan alacsony.

Túl sok adatot nem tudtunk meg, hiszen a kivetítőn hibásan, adatok nélkül jelentek meg a legfontosabb járványügyi mutatók. Ezek ismertetését az államtitkár nagyvonalúan át is ugrotta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »