"Istentől kapott értékeinkre saját szülőföldünkön, az ő tenyerén kell vigyáznunk"

"Istentől kapott értékeinkre saját szülőföldünkön, az ő tenyerén kell vigyáznunk"

A kötelező létszámkorlátozás miatt előző évekhez képest idén jóval kevesebb résztvevővel tarthatták meg a csíksomlyói hegynyeregben az Ezer Székely Leány Napját szombaton. A székely kultúra kiemelkedő ünnepét szentmise, tánc és az elmaradhatatlan közös fotó tette emlékezetessé – írja a Székelyhon.

Ferencz Csaba, Csíkpálva község polgármestere az esemény felkonferálásaként úgy fogalmazott, a székelység számára ez a találkozó az év egyik legszebb ünnepe.

„Ez a nap összehív minket Csíksomlyóra a különböző térségekből. Sokan próbálják elhitetni velünk, hogy Székelyföld nem létezik. Mi tudjuk, hogy ez a nap a szellemi és kulturális értékrendünk megőrzésére kötelez, ezért is jelenhetjük ki, hogy Székelyföld volt, van, és lesz” – emelte ki az elöljáró, hozzátéve, a székely népviselet a munka, a szorgalom és a megmaradás jelképe.

A polgármester hangsúlyozta, „minél erősebb a szél, annál kitartóbbnak kell lennie a fának.”

Mivel az idei esemény házigazdája a Csíkpálfalva községhez tartozó Csíkdelne volt, a hagyományokhoz híven a helyi plébános, Csíki Szabolcs mutatta be 11 órától a szentmisét. Székelyföld ifjúsági lelkésze szentbeszédébe belefoglalta, történelmi időket élünk, rengeteg velejáró változásban van részünk nap mint nap.

Ünnepeink rendhagyók, de egy biztos, ebben a furcsaságban most is jelen van az Isten. Ő most is üzenni, bátorítani, és lelkesíteni akar bennünket. A mai nap egy lelki megújulást kínál a székely népnek, odafordulást Istenhez és embertársunkhoz egyaránt

– fogalmazott a plébános.

Prédikációjában kitért a fiatalságra is: „Székely fiatalok, gyönyörködik bennetek az Isten. Ő maga saját játszótársává tett, nekünk, székelyeknek pedig ez nagy bátorítás. Istentől kapott értékeinkre saját szülőföldünkön, az ő tenyerén kell vigyáznunk” – emelte ki az egyházi elöljáró.

A szentmisét követően Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere köszöntötte az ünneplő tömeget. A városvezető megköszönte mindazok jelenlétét, akik úgy érezték, szombaton a hegynyeregben a helyük.

Hírdetés

„Az Ezer Székely Leány Napja és a székely népviselet olyan fogódzók, amelyekkel minden időben újrakezdhetjük a megszakadónak látszó életünket. Kemény harcok évszázada van mögöttünk. A találkozó hagyománya is arra tanított meg bennünket: nincs győzelem küzdelem és szenvedés nélkül, nincs eredmény erőfeszítések nélkül, nincs aratás vetés nélkül” – mutatott rá a kulturális értékek megőrzésének fontosságára. A polgármester kitért az egymáshoz való tartozás megbecsülésére is.

Együtt családot, közösséget alkotunk. Ahelyett, hogy a mércét lejjebb tennénk, én arra hívom önöket, hogy mi inkább magasabbra tegyük, hiszen vannak értékeink és hagyományaink. Ma itt megmutattuk, hogy hol van a kezdőpontunk, és kikre milyen módon lehet számítani.

Ezt követően sóvidéki és felcsíki rövid néptáncokkal szórakoztatta a kilátogatókat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Egy pár perces közös tánc is helyet kapott a programban, amely során az egy háztartásból lévők együtt, a többiek egyénileg követték a színpadi táncosok koreográfiáját.

A Hargita Nemzeti Székely Nép Együttes, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány és Csíkszereda önkormányzata által szervezett esemény záróakkordjaként – a megfelelő távolságtartási szabályok figyelembevételével – elkészült az ezúttal kevésbé hagyományos közös fotó is, majd a székely és magyar himnuszok eléneklésével ért véget az idei rendhagyó Ezer Székely Leány Napja.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »