Isten fölemel és felsegít – Szenvedélyek rabságából szabadulókért imádkoztak Makkosmárián

Isten fölemel és felsegít – Szenvedélyek rabságából szabadulókért imádkoztak Makkosmárián

Szeptember utolsó vasárnapján, 29-én Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepén Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét a Budakeszi–Makkosmária Angyalok királynéja-templomban, mely egyben a kegytemplom főbúcsúja is volt.

A szentmise kezdetén Harkai Gábor plébános köszöntötte a főpásztort.

A püspök beszédében arról az örömről szólt, amelyet Krisztus kegyelme, Mária közbenjárása által nyerünk el, amikor bűneinktől, a mindennapi életben észrevétlenül megjelenő megkötözöttségeinktől szabadulunk meg. Van miért könyörögnünk, és van miért hálát adnunk. Kérjük Égi Anyánk közbenjárását, hogy életünk Krisztus akarata szerinti élet legyen, és adjunk hálát minden kegyelemért, amit imáinkkal elnyertünk – mondta a főpásztor a sok évszázados búcsújáróhelyen.

A püspök méltatta a Makkosmárián egykor szolgáló fogolykiváltó rend szerzeteseinek önfeláldozó életét, akik által sokan nyerték vissza szabadságukat. A mai világban is sokféle fenyegetettségben és rabságban él az ember – emlékeztetett. „Nemcsak a nyilvánvaló bűnök rabsága ez, amelyekkel sokat küzdünk, hanem sok olyan dolog is van a világban, amelyek mint fenyegető veszélyek leselkednek ránk. Gondoljunk a mobiltelefonok, a modern eszközök rabságától szenvedőkre, vagy éppen a »csodagyógyszerek«, az alkohol vagy a kábítószerfüggőkre. A megszokásainkkal is megkeserítjük egymás életét – folytatta a főpásztor –, a mindennapok rabsága a bosszankodás, a kritika, a zajjal teli élet. A veszélyek ott vannak körülöttünk, és kiszolgáltatottá teszik azokat, akik megnyílnak a gonosz lélek kísértéseinek. Kérjük ezért a Fogolykiváltó Boldogasszony közbenjárása által Isten kegyelmét szabadulásukért. Sokan vannak ugyanis, akik valóban megszabadulnak. Valóságos, mindennapi történetek ezek a megharcolt, bűnöktől szabad élettörténetek.”

A főpásztor a sokat szenvedett Prohászka püspök alakját is felidézte, akit soha nem hagyott el a remény, mert mindig ott élt a szívében, hogy Isten jó, és Mária által is figyel ránk. Meghallgat bennünket, és megadja azt a szabadulást, amire szükségünk van. „Isten tudja, mire van szükségünk. Bízzunk benne a betegségben vagy a nehézségben is, mert az Úr mindig megerősíti és kiteljesíti életünket. A szabadság öröme a miénk, hogy felül tudunk emelkedni a problémáinkon, mert a Szentlélek fényében meglátjuk, hogy az Isten ott van mellettünk, fölemel és felsegít, nem engedi, hogy elbukjunk” – zárta szavait a megyéspüspök.

Hírdetés

A Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepének eredete, hogy a Boldogságos Szűz látomásban buzdította Nolascói Szent Pétert a fogolykiváltó rend megalapítására. A Makkosmária búcsújáróhelyre évszázados hagyományt követve zarándokolnak el ma is sokan, és imádkoznak azért, hogy szeretteik megszabaduljanak a káros szenvedélyek rabságából.

Szöveg: Berta Kata

Forrás, képek és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »