Isten éltesse a védőnőket!

Minden év június 13-án – a védőnői hivatás életre hívásának napján – ünnepeljük a magyar védőnőket. A 107 éves múltra visszatekintő hálózat olyan komplex, preventív, családvédelmi és egészségügyi szolgáltatást biztosít Magyarországon, amely egyedülálló Európában. A magyar védőnők tevékenysége a várandósságtól kezdve egészen a gyermek nagykorúvá válásáig tart. Munkájuk középpontjában az általuk gondozott családok egészségének védelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll.

Ennek keretében a védőnők egészségügyi, szociális, mentálhigiénés tanácsot nyújtanak, továbbá szűrővizsgálatokat szerveznek, védőoltásokat készítenek elő, valamint egészségnevelő és más egészségvédő közösségi programokat biztosítanak a gondozottaknak. Pótolhatatlan munkájuk elismeréseképpen a Magyar Védőnői Szolgálatot 2015-ben hungarikummá nyilvánították. Az utóbbi időben viszont olyan nyilatkozatok kerültek napvilágra, amelyek a teljes szakma megszüntetését helyezték kilátásba.

Hírdetés

Miként a 24.hu cikke nyomán a Magyar Nemzet megírta, Márki-Zay Péter a védőnői hálózat fejlesztése helyett a teljes szakma megszüntetésének ötletével állt elő a kampány során. A DK-s Arató Gergely, aki a történteknél szintén jelen volt, ekképpen idézte fel a baloldali összefogás bukott miniszterelnök-jelöltjének szavait: Amikor a védőnői hálózat fejlesztéséhez értünk, Márki-Zay azt mondta, hogy azt nem fejleszteni, hanem leépíteni kell, mert ez egy haszontalan hungarikum – szó szerint ezt mondta –, szerinte középosztálybeli családok anyukái kávézgatnak a sok pénzért fizetett védőnőkkel, ezért ennek semmi értelme.

A hódmezővásárhelyi polgármester kijelentéseire válaszul a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége közleményt adott ki, amelyben részletesen bemutatták a védőnők tevékenységét és szerepét a kismamák és az édesanyák életében, valamint felszólították Márki-Zayt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a munkájukat hivatástudattal végző védőnőktől. A bukott miniszterelnök-jelölt ugyanakkor a közösségi oldalán cáfolta Arató Gergely szavait, továbbá hangsúlyozta, hogy ő nemhogy megszüntetni, hanem fejleszteni akarta a védőnői hálózatot.

A kormány ezzel szemben elismeri és hálás a védőnők munkájáért. Erről tanúskodik a Fidesz frakcióvezetőjének a védőnők napja alkalmából megfogalmazott üzenete is. Kocsis Máté a Facebookon ugyanis kiemeli, hogy a baloldal megszüntetné, a kormány viszont úgy véli, hogy a védőnői hivatás tiszteletre és elismerésre méltó. Hozzá hasonlóan Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is megerősíti: a védőnők munkája hungarikum. Ők a családok tanácsadói és segítői, akikre büszkék lehetünk!


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »