Iráni külügyminiszter: Teherán 72 órával korábban figyelmeztette a szomszédos országokat

Iráni külügyminiszter: Teherán 72 órával korábban figyelmeztette a szomszédos országokat Mészáros Richárd2024. 04. 14., v – 16:03

Irán 72 órával korábban figyelmeztette a szomszédos országokat az Izraelre mért megtorló csapására – közölte vasárnap Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter, akit a dubaji székhelyű al-Hadasz hírcsatorna és az ISNA iráni hírügynökség idézett.

„Természetesen tájékoztattuk barátainkat a térség országaiban 72 órával a művelet előtt arról, hogy biztosan számíthatnak Irán válaszára a jogos védelem keretein belül” – jelentette ki Amirabdollahián, aki arra nem tért ki, hogy az akció pontos időpontját is feltárta volna.

„Szomszédaink és a régió biztonságára az Iráni Iszlám Köztársaság biztonságaként tekintünk” – húzta alá az iráni diplomácia vezetője.

Hírdetés

„Előre figyelmeztettünk, hogy amennyiben az Egyesült Államok az érintett országok légterét vagy területét Tel-Aviv védelmére használják, akkor az ottani amerikai támaszpontokat is célba vesszük” – tette hozzá.

„A Fehér Háznak megküldött reggeli üzenetünkben elmagyaráztuk, hogy korlátozott jellegű válaszról volt szó” – mondta Amirabdollahián, akit a Press TV iráni televízió idézett.

Amirabdollahián vasárnap, török hivatali partnerével, Hakan Fidannal folytatott telefonbeszélgetésében arról tájékoztatta a török külügyminisztert, hogy Irán nem tervez újabb csapásokat Izrael ellen, hacsak nem kell újabb agresszióra reagálnia. Figyelmeztetett egyben, hogy utóbbi esetben Teherán még keményebb választ fog adni.

Az ISNA beszámolója szerint több iráni repülőtér – köztük Tabríz, Kemánsáh, Ahváz, Iszfahán és Siráz városának légikikötői – hétfő reggelig zárva maradnak a fővárosi Imám Homeini nemzetközi repülőteret leszámítva. Az ország nyugati felében továbbra is légtérzárlat van érvényben.

A teheráni vezetéssel szövetséges jemeni húszi lázadók Irán damaszkuszi konzulátusára mért, április elsejei, több halálos áldozatot követelő izraeli támadásra adott jogos válasznak nevezték az iráni drón- és rakétacsapásokat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »