Max Verstappen hamarabb visszavonulhat az FIA hozzáállása miatt

Max Verstappen hamarabb visszavonulhat az FIA hozzáállása miatt

A címvédő és az idei vb-pontversenyt vezető holland pilóta értetlenül áll az előtt, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség büntetésekkel akarja visszaszorítani a káromkodást a Forma–1-ben. A Red Bull versenyzője közölte: nem várhatja el senki, hogy robotok legyenek, és mint fogalmazott, teljesen normális, hogy néhány pillanatra bárki elveszítheti a hidegvérét, ha elégedetlen valamivel.

Mohammed ben Szulajem, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke a múlt héten közölte: a tévéközvetítésekbe bejátszott rádióüzenetekben túl sok csúnya szó hagyja el a Forma–1-es pilóták száját, ezért felszólította őket, hogy ne káromkodjanak. „Meg kell különböztetnünk a sportágunkat a rapzenétől, amelyben percenként többször is elhangzik nyomdafestéket nem tűrő kifejezés” – idézi az FIA vezetőjét az Index.

Max Verstappen értetlenül fogadta a javaslatot a Szingapúri Nagydíjat felvezető sajtótájékoztatón, és miközben beszélt, még egy csúnya szót is belefűzött mondandójába, mire

az FIA egy nap közmunkára ítélte a vb-címvédőt.

„Úgyis fogunk káromkodni, ha nem az autóban ülve, akkor máshol. Mindenki csinálja, csak néhányan gyakrabban, mint mások. Más sportágakban is ugyanez van, csak ott nincsenek bemikrofonozva a versenyzők” – tette hozzá a holland pilóta, aki a júliusi Magyar Nagydíj után agresszíven káromkodva küldte el melegebb éghajlatra a kritikusait, majd Bakuban a rossz stratégiaválasztás miatt ment neki a saját csapatának indulatosan.

Hírdetés

A holland pilóta a Szingapúri Nagydíj időmérő edzését követő sajtótájékoztatón úgy tüntetett az FIA szerinte „nevetséges” ítélete ellen, hogy csak rövid, semmitmondó válaszokat adott az elhangzó kérdésekre. A vasárnapi futam – melyen Max Verstappen Lando Norris mögött második lett – után ugyanezt eljátszotta a címvédő, aki az újságíróknak csak a sajtószobán kívül volt hajlandó hosszabb válaszokat adni. Verstappen arra is tett utalást, hogy

az FIA új irányelve miatt még hamarabb dönthet a visszavonulás mellett, mint azt korábban gondolta.

Korábban is többször hangoztatta, hogy nem motiválja a hosszú F1-es karrier és a rekordok megdöntése, illetve egyértelműen jelezte, más dolgokat is szeretne elérni a motorsportban.

„Ha nem lehetsz önmagad, akkor jobb, ha meg sem szólalsz. De ezt senki sem akarhatja, mert akkor robottá válsz, és ennek nem lenne szabad megtörténnie. Valamilyen módon ki kell tudnod mutatni az érzelmeidet. Erről szól a versenyzés. Bármelyik sportágban. Ha neked mennek a pályán, vagy nem vagy elégedett valamivel, akkor teljesen normális, hogy néhány pillanatra elveszíted a hidegvéredet” – mondta Verstappen a vasárnapi futam után a BBC beszámolója szerint.

A világbajnoki pontversenyt Max Verstappen vezeti 331 ponttal, Lando Norris 279 ponttal a második helyen áll. A 2024-es szezon egy hónap szünet után, október 20-án az Egyesült Államok Nagydíjával folytatódik az austini Texasban.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »