Irán akár 7 új műholdat is pályára állít az év végéig

Irán akár 7 új műholdat is pályára állít az év végéig

2024. 09. 24.

Az Iráni Űrügynökség (ISA) vezetője szerint az Iszlám Köztársaság öt-hét hazai fejlesztésű műholdat tervez a világűrbe küldeni a jelenlegi iráni naptári év végéig, amely 2025. március 20-án zárul.

Hassan Salariyeh hétfőn kijelentette, hogy ügynöksége az előző évhez hasonlóan idén is több műhold felbocsátását tűzte ki célul, megjegyezve, hogy ezeket az Iráni Iszlám Forradalom Gárda (IRGC), a védelmi minisztérium és a légiközlekedési egység hajtja végre.

Salariyeh megjegyezte, hogy az ISA-nak idén két külföldi fellövése lesz, és hozzátette, hogy a hazai gyártású Tolo-3 (Sunrise-3) és Zafar-2 (Victory-2) műholdakat a következő hónapokban külföldi űrhordozórakétákkal (SLV-kkel) küldik pályára. .

Hozzátette, hogy az Iráni Űrügynökség az IRGC Aerospace Force-vel együttműködve szuborbitális kilövéseket tervez.

A magánszektor által tervezett és gyártott hazai Kowsar műholdat szintén ebben az évben helyezik a világűrbe – mondta Salariyeh.

Szeptember 14-én Irán sikeresen pályára állította a hazai fejlesztésű Chamran 1 kutatóműholdat, ami újabb fontos lépést tett az ország űrprogramjában.

Hírdetés

A műholdat a Föld felszíne felett 550 kilométeres magasságban állították pályára egy saját gyártású Qaem-100 űrhordozórakéta (SLV) fedélzetén. Néhány órával a kilövés után az iráni kutatóműhold elküldte első jeleit.

A Chamran-1 műholdat az Iran Electronics Industries (SAIran), az iráni védelmi minisztérium állami tulajdonú leányvállalatának űrrészlegének iráni technikusai tervezték és gyártották az Aerospace Research Institute (ARI) szakértőivel együttműködve.

A hozzávetőleg 60 kilogramm súlyú iráni kutatóműhold elsődleges küldetése a hardver- és szoftverrendszerek tesztelése a pályamanőver-technológia validálásához.

A nyugati országok által az elmúlt években bevezetett szankciók ellenére Irán óriási lépéseket tett a polgári űrprogramban. Az ország a világ 10 legjobb műholdak fejlesztésére és felbocsátására képes nemzete közé tartozik.

Az év elején Irán sikeresen felküldte a hazai fejlesztésű Simorgh  SLV(Phoenix) műholdhordozó rakétát az űrbe és a szintén hazai gyártású Mahda kutatóműholdat és két kutatási rakományt is feljutatott a világűrbe.

A Mahda súlya 32 kg, és elsődleges feladata a műholdakkal kapcsolatos alrendszerek tesztelése, a Simorgh SLV funkciójának ellenőrzése az űrrakományok kiosztásában, valamint az új tervek teljesítményének és az őshonos technológiák űrbeli megbízhatóságának értékelése.

Korábban az IRGC Aerospace Force sikeresen 11 perc alatt 750 kilométeres Föld feletti pályára állította a Soraya műholdat.

Orientalista.hu – Zenobia (Press  TV)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »