Itt a változás az időjárásban

Itt a változás az időjárásban

Szél is fújhat, eső is eshet.

Kedden nyugat, délnyugat felől már határozott felhősödésre, ezzel együtt egyre több helyen záporokra, zivatarokra számíthatunk, néhol akár tartósabban is eshet. A vastagabb felhők és a csapadéktömbök a keleti, északkeleti országrészt inkább csak a késő délutáni, esti órákban érhetik el, arrafelé várható a legtöbb – jellemzően már szűrt – napsütés. A délies szél hétfő délután az Észak-Dunántúlon, kedden már nagyobb területen megélénkül, az Alföldön helyenként meg is erősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, de a Dunántúl tartósabban felhős részein ennél több fokkal alacsonyabb, míg az Alföldön néhol kissé magasabb is lehet.

Hírdetés

Kelet- és részben Közép-Európa időjárását változatlanul magasnyomású légköri képződmény alakítja, amely a területen csendes kora őszi időt eredményez nagy területen zavartalan napsütéssel, a megszokotthoz képest magasabb csúcshőmérséklettel, hajnalban helyenként köddel, rétegfelhőzettel.

A kontinens nyugati és északi országaiban ugyanakkor légörvények hatására mozgalmasabb az időjárás, a hozzájuk kapcsolódó vastagabb felhőtömbökből többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar.

A nedves léghullámok a következő 36 órában nyugat, délnyugat felől a Kárpát-medencét is elérik, emiatt zápor, zivatar kedden már várható.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »