Különleges jármű jelent meg a Balatonon, lehet ámulni rajta – videó

Különleges jármű jelent meg a Balatonon, lehet ámulni rajta – videó

Eddig nem volt nem volt olyan gyors és hathatós mentőeszköz a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata flottájában, amellyel jégen és mocsárban is menteni tudnak.

Sok fejtörést okozott az elmúlt két és fél évtizedben, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának alapítása óta, hogy miként lehet hatékonyan és gyorsan menteni mocsárban vagy jégen. Többnyire gyalogszerrel vagy amikor lehetett, korcsolyával oldották meg a feladatot, de ez sok energiát emésztett fel és nem volt túl hatékony.

2019-ben kezdtek aktívan dolgozni azért, hogy beszerezzenek legalább egy airboatot, vagyis légcsavaros hajót. Felvették a kapcsolatot amerikai gyártókkal, kerestek európai megoldásokat, és végül 2,5 éve találtak egy helyet Csehországban, ahol két darab amerikai gyártású, újszerű légcsavaros hajót kínáltak eladásra 40 millió forintért. A tulajdonos csak a kettőt egyben volt hajlandó eladni, ezért gyűjtés indult, amelyben 68 alkalommal érkezett célirányos támogatás, összesen 7 millió 597 ezer 200 forint magánszemélyektől és gazdasági szereplőktől. Közben az eladóval folytatott alkudozás vége 26 millió forintos eladási ár lett, a szükséges 18,4 millió forintot az egyesület munkáiból származó bevételekből fedezni tudták, így vásárolták meg a két légcsavaros mentőeszközt.

Hírdetés

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=317&href=https://www.facebook.com/vizimentok/videos/1237902034005885/&show_text=false&width=560&t=0

A magyar lajstromozás nem ment a legegyszerűbben, de végre mindenre pont került, a hajók hivatalosan is üzembe lettek helyezve – írta közösségi oldalán a napokban a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Forrás: Facebook/VMSZ - Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE

Forrás: Facebook/VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »