Illegális határátlépés címén eljárás indult két olasz újságíró ellen Oroszországban

Illegális határátlépés címén eljárás indult két olasz újságíró ellen Oroszországban Kulcsár Péter2024. 08. 18., v – 08:06

Illegális határátlépés címén eljárást indított az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) két olasz újságíró ellen, aki a dél-oroszországi Kurszki terület Szudzsa városából tudósította a RAI olasz közszolgálati médiumot – közölte szombaton az FSZB társadalmi kapcsolatok központja.

Stefania Battistini riporter és Simone Traini operatőr ellen az Oroszországi Föderáció határának illegális átlépése, illetve szudzsai videófelvételek készítése miatt indult eljárás.

Folyik a jogi értékelése azoknak a médiában megjelent anyagoknak, amelyek tanúsága szerint a szudzsai ellenőrzőponton tartózkodott Nick Paton Walsh, a CNN amerikai hírtelevízió egyik munkatársa is, a vizsgálat eredményének fényében döntenek arról, hogy eljárás indul-e ellene is – közölte a központ.

A tiltott határátlépésért az orosz büntetőtörvénykönyv szerint akár 300 ezer rubel pénzbírság és négyévi elzárás is kiszabható.

A RAI úgy döntött, hogy „kizárólag a biztonságuk és a személyes védelmük érdekében” ideiglenesen hazahozatja Olaszországba a két újságírót” – közölte szombaton Roberto Sergio elnök-vezérigazgató.

Oroszország péntek este a külügyminisztériumba kérette Cecilia Piccionit, Olaszország moszkvai nagykövetét, hogy tiltakozzon a RAI riporterének és operatőrének orosz területre történt „illegális” belépése ellen. Az újságírók az ukrán erők Kurszki területi támadásáról akartak tudósítani.

Hírdetés

Olasz külügyi vezetők szerint Piccioni közölte az orosz hatóságokkal, hogy a RAI és a hírszerkesztőségek a kormánytól teljesen függetlenül végzik a munkájukat.

„Az újságírás nem bűncselekmény. Elfogadhatatlan az az eshetőség, hogy az orosz hatóságok vádat indítsanak Stefania Battistini és Simone Traini ellen. A tudósítások nem a hatóságok engedélyével készülnek” – írta közleményében az Usigrai, vagyis a RAI újságíró szervezete, valamint az FNSI olasz országos újságíró-szervezet.

„A nagykövet asszonynál határozottan tiltakoztunk amiatt, hogy a RAI olasz közszolgálati műsorközlő forgatócsoportja illegálisan belépett Oroszország területére azzal a céllal, hogy ukrán katonáknak a Kurszki terület elleni terrorista bűnöző támadásáról tudósítson” – áll a közleményben, amelyet az orosz külügyminisztérium adott ki.

A RAI két újságírója által forgatott riport a múlt héten került adásba, és az ukrán határtól 10 kilométernyire fekvő Szudzsában készült, amelyet az ukrán erők állításuk szerint teljesen elfoglaltak.

A négyfős olasz forgatócsoport – tagjai között Battistinivel és Trainivel – készítette ukrán kísérettel az első külföldi riportot a háborúba bevont Szudzsáról.

A két újságíró jelenleg nem tartózkodik Oroszországban, a tervek szerint vasárnap térnek vissza repülővel Milánóba.

Az ukrán erők augusztus 6-án támadták meg meglepetésszerűen a Kurszki területet, állításuk szerint azóta 82 települést és 1150 négyzetkilométernyi területet foglaltak el.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »