Így készüljünk fel a menopauzára

Így készüljünk fel a menopauzára

Ha hajlandóak vagyunk néhány apróbb változtatást eszközölni az életmódunkban a negyvenes éveinkben, akkor nagy eséllyel megkönnyíthetjük magunknak a menopauza időszakát. Saját érdekünkben érdemes felkészülten várni ezt az időszakot.

A fitoösztrogént tartalmazó növények fogyasztása segíthet kiegyensúlyozni a hormonrendszert. Éppen ezért érdemes sok káposztát, fehérrépát, brokkolit, kínai kelt, retket és karalábét fogyasztani, illetve mértékkel szóját, szójából készült ételeket is – írja a Házipatika.com.

A korral egyre kevésbé vagyunk képesek felvenni az elfogyasztott ételekből a tápanyagokat, ez pedig kihathat az egészségünkre. Ráadásul anyagcserénk is lelassul, vérnyomásunk és koleszterinszintünk pedig megemelkedik a menopauza felé közeledve. Együnk sok zöldséget, illetve teljes kiőrlésű gabonákat, mert ez segít mozgásban tartani az anyagcserénket, illetve nem engedi, hogy túlságosan lecsökkenjen a káliumszintünk.

Hírdetés

Ezek az izmok a negyvenes éveinkben elvékonyodnak, köszönhetően a csökkenő ösztrogénszintnek. Érdemes őket rendszeres tornával, Kegel-gyakorlatok végzésével karban tartani, mert ezzel megakadályozhatjuk a vizeletcsepegést és az inkontinencia kialakulását is.

A Q10 koenzimre a sejtszintű energiatermeléshez van szükség. Ha szintje csökken, kevesebb nemi hormon termelődik, és a változó kor kellemetlen tüneteit még súlyosabbnak érezhetjük.  Orvosunkkal konzultálva érdemes megfontolni, hogy kúraszerűen, tabletta vagy kapszula formájában szedjük.

A negyvenes években különösen fontos a rendszeres mozgás. Nem kell vad edzésbe fognunk, legjobb, ha sétálunk – minél többet. A cél az legyen, hogy naponta megtegyünk 10 000 lépést – sok egészségügyi problémától megkímélhet. Ha fogyni szeretnénk, akkor napi 15 000 lépés legyen a cél.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »