Így ápoljuk a száraz bőrt a lábainkon

Így ápoljuk a száraz bőrt a lábainkon

Bár a hűvösebb idő beköszöntével egyre kevesebbszer tesszük közszemlére lábainkat, hiszen nadrágot, harisnyát és zoknit húzunk, azért ilyenkor sem szabad elhanyagolni őket, sőt! Az őszi-téli hónapokban még több gondoskodásra szorulnak, mert ilyenkor – akárcsak testünk más területein – itt is hajlamosabb a bőr a kiszáradásra.

Ahogy csökken kint a hőmérséklet, úgy tekerjük egyre feljebb a fűtést otthonunkban, és bár a melegbe hazaérkezni kellemes érzés, a bőrünket ez borzasztóan szárítja. További rossz hír, hogy ugyanilyen rossz hatással van rá a forró fürdő vagy zuhany is. Ennek köszönhetően ősztől tavaszig még az is találkozhat a száraz sarkak és térd problémájával, akinek egyébként nem száraz a bőrtípusa. Ha viszont megfogadjuk a következő tanácsokat, egész évben pihe-puha és egészséges marad a lábunk, lábfejünk bőre anélkül, hogy ellátogatnánk a pedikűröshöz – írja a Házipatika.com.

A szárazság hátterében az áll, hogy a bőr nem képes megőrizni a normális nedvességtartalmát. Ennek következményeként veszít rugalmasságából, és ha elhanyagoljuk a problémát, a felszíne érdessé válik, ami nemcsak esztétikailag zavaró. Az ezzel járó állandó feszülés és viszketés kellemetlen érzés, de ennél is nagyobb baj, hogy a bőr nem tudja megfelelően ellátni barrier, vagyis védőréteg szerepét sem. Ha pedig kirepedezik, az komolyabb egészségügyi gondok forrása is lehet, mivel fertőzésekhez vezethet.

Hírdetés

Mindenekelőtt törekedjünk arra, hogy kiiktassuk azokat a tényezőket, amelyek csökkentik bőrünk hidratáltságát. Minimalizáljuk az alkohol- és kávéfogyasztást, mert ezek vizet vonnak el a szervezetünkből, ezáltal belsőleg szárítják a bőrünket. Nem lehet eleget ismételni, hogy ugyanezen okból mennyire fontos az elegendő folyadékbevitel: igyunk meg naponta legalább két liter szénsavmentes ásványvizet.

Szerezzünk be otthonra egy páratartalom-mérőt, és ha azt látjuk, hogy az érték 50 százalék alá esik, akkor tekerjük lejjebb a fűtést, illetve használjunk valamilyen párásító eszközt. Az az ideális, ha 50-60 százalék között tartjuk lakásunk páratartalmát. Tisztálkodáshoz ne forró vizet engedjünk, és a kádfürdővel szemben részesítsük előnyben a zuhanyzást. A törölközővel pedig ne dörzsöljük a bőrünket túlságosan, inkább óvatos mozdulatukkal itassuk fel a vizet, a lábunkról is. Közvetlenül ezután krémezzük be magunkat tetőtől talpig, hogy segítsük helyreállítani és megőrizni bőrünk nedvességtartalmát.

Mivel a talpunkon vastagabb a bőr, mint a testünk más részein, azt tapasztalhatjuk, hogy a szokásos testápolónk itt kevésnek bizonyul. Ezen a területen intenzívebb hidratálásra van szükség, amelyet magasabb hatóanyagtartalmú, speciálisan a láb ápolására kifejlesztett krémekkel érhetünk el. Ilyen hidratáló összetevő például az urea, amely természetes formában is megtalálható a bőrünkben, de bőrszárazság esetén pótolni kell. Kétféleképpen is hozzájárul a bársonyos tapintású bőrhöz: egyrészt megköti a vizet a szarurétegben, másrészt lebontja az elhalt hámsejteket, így segít felpuhítani az elszarusodott, berepedezett felszínt. Testápolókban és kézkrémekben általában 2-5 százalékos arányban alkalmazzák, de lábápoló készítmények közül érdemes a 10 százalék ureatartalmút választani.

Megelőzésképpen masszírozzuk be ápoló krémmel a lábunkat esténként, ha pedig már kiszáradt a bőrünk, reggel is alkalmazzuk. A hidegebb hónapokban a térdünk bőre is hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért ha szükségesnek látjuk, ide is kenhetünk belőle. Az ureát és más természetes hidratáló faktorokat magasabb arányban tartalmazó termékek tartós használata képes megszüntetni még a súlyosan berepedezett sarkak problémáját is. Ezen a folyamaton gyorsíthatunk, ha lefekvés előtt vastagabb réteget viszünk fel a krémből, majd vékony pamutzoknit húzunk rá, és így alszunk. Ismételjük meg ezt 3-4 napon keresztül, és meglátjuk, utána sokkal puhább léptekkel kelhetünk fel az ágyból.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »