Igent mondok – Elkezdődött Magyarország eddigi legnagyobb női lelkigyakorlata

Igent mondok – Elkezdődött Magyarország eddigi legnagyobb női lelkigyakorlata

Igent mondok címmel indított harmincnapos online női lelkigyakorlatot a száz éve alapított Jézus Szíve Társaság két szerzetesnője és két világi segítőjük. A lelkigyakorlat szentmisével vette kezdetét, amelyet Vízi Elemér jezsuita tartományfőnök mutatott be a pesti Jézus Szíve-templomban május elsején.

5500-an csatlakoztak a Kárpát-medence minden részéből a lelkigyakorlathoz, amely Szűz Mária életének szemlélésével kívánja közelebb vinni a résztvevőket ahhoz, hogy ők is igent mondjanak arra az életre, amit Istentől kaptak. Közülük a járványügyi intézkedések miatt mintegy százan lehettek jelen a nyitómisén, a többiek online módon csatlakozhattak a szertartáshoz is.

A szervezők, Balla Erika SJC, Mézinger Gabriella SJC, Jacsó Annamária és Szebedy Bolda szentmise eleji beszámolójából kiderült, a magyar egyház történetében egyedülálló módon sokan, 5500-an vesznek részt ezen a női lelkigyakorlaton. A rendezvény amiatt is különleges, mert erős imahátteret szerveztek: sokan imádkoznak a résztvevőkért, és mindennap más-más lelkipásztor szentmisét is bemutat értük.

A létrejöttének 100. évfordulóját idén ünneplő Szent Ignác-i lelkiségű, magyar alapítású női szerzetesrend, a Jézus Szíve Társaság a kezdetektől elköteleződött a nők szolgálatára. Ez jelenleg női lelkiségi műhelyek szervezésében, lelkigyakorlatokban és hivatásukat kereső nők kísérésében, valamint szükséghelyzetben lévő nők segítésében valósul meg.

A két szerzetesnővér és két fiatal világi együttgondolkodásából szárba szökő lelkigyakorlat a járványhelyzetben egyedülálló módon tud összefogni sok-sok nőt, akik az e-mailen elküldött napi összeállítás (szentírási részletek, valamint egy képi és egy zenés inspiráció) segítségével tudnak – a szervezők szándéka szerint – 30-60 percet imádságban tölteni.

Vízi Elemér szentbeszédében arról beszélt, hogy az igent mondásnak a szépségét és a küzdelmét is ismerjük: reggeltől estig rengeteg impulzus ér minket, amelyekre igent mondhatunk. Fontos, hogy miként mondunk igent, de a legfontosabb, hogy mire tesszük. Mária keresi a választ Isten hívására, és ez az igen ilyen módon kiemel a hétköznapokból, de az, hogy kimondja az igent, vissza is viszi a mindennapokba.

A tartományfőnök arra is rámutatott, hogy Mária nem rögtön mondta ki az igent, hanem a harmadik alkalommal, előtte összezavarodott, aztán kérdéseket tett fel, hogy jobban megismerje Isten akaratát, jobban elmélyítse azt a hívást, amivel találkozott.

Mária igenjében több szépség is felcsillan – tette hozzá a szónok. Küzdelmében ott tükröződik a Teremtő igenje a világra. Ugyanúgy élet születik belőle, van benne kreativitás, lendület.

Ez az igen kiemelkedik a saját igenjeink közül, amiket mi magunk a saját elgondolásunk szerint akarunk létrehozni. Az igazi alázat, az Isten akaratához való hűség a figyelmünket elviszi valami nagyobb felé. Szolovjov mondta, az a szép, amiben egy felsőbb létező jelenlétét, valóságát megtapasztalhatjuk. Olyan ez, mint a szén és a gyémánt különbsége: ugyanabból az anyagból vannak, és mégis a gyémánt megnyit egy távlatot, megérinti a lelkünket.

Hírdetés

Mária kockáztatja az életét ezzel az igennel, az életét is kockára teszi. Isten ezért cserébe megerősítést ad nemcsak számára, hanem környezete számára is: József is utasítást kap álmában. Ahogy Ferenc pápa mondja, aki kockáztat Istenért, azt Isten nem hagyja cserben.

Az is nagyon jelentős Mária igenjében, hogy utána nem zárkózik magába: megy Erzsébethez, hogy szolgáljon.

Akkor nem magunkat keressük, hanem azt mondjuk Istennek: „Jöjjön el a te országod!”, azaz: legyen úgy, ahogy Te akarod!

Vízi Elemér a lelkigyakorlat szervezőihez fordulva azt kívánta, hogy ahogy Mária igenje áldássá lett, úgy az ő igenjük is váljon gyümölcsözővé sokak számára. A lelkigyakorlatozóknak pedig, akik a részvétellel igent mondtak Isten hívására, azt kívánta, tudják úgy megőrizni az otthonukat, hogy imádkozni lehessen benne, hogy meg tudják őrizni a hűséget a lelkigyakorlathoz, és ez az igen tegye széppé a lelküket, rá tudjanak csodálkozni arra, amit Isten végigvisz az életükben.

A lelkigyakorlatba a Mária Rádión keresztül is be lehet kapcsolódni, mindennap 12 órakor egy negyedórás összeállítás révén. A 30 nap alatt három egymást követő vasárnapon (május 9., 16. és 23.) 19 órai kezdettel online vezetett imába való bekapcsolódásra is teret nyitnak. Egy-egy alkalommal is részt lehet venni, a vezetett ima után lehetőség lesz véletlenszerűen létrehozott kiscsoportokban beszélgetni.

A résztvevőket imanapló írására is biztatják a szervezők.

A lelkigyakorlat szentmisével zárul majd március 30-án délután, a helyszín még később körvonalazódik.

További részleteket ITT lehet találni.

Szerző: Agonás Szonja

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »