Horony Ákos: Megmarad a Kisebbségi Kulturális Alap

Horony Ákos: Megmarad a Kisebbségi Kulturális Alap

Horony Ákos kisebbségi kormánybiztos közösségi oldalán megerősítette, ugyan megjelentek olyan információk, amelyek kétségbe vonták a Kisebbségi Kulturális Alap további működését, az alap továbbra is működni fog.

Martina Šimkovičová kulturális miniszter a csütörtöki kabinetülésen a kormány jogalkotási tervéből visszavonta a kulturális alapok összevonására vonatkozó pontot – kezdo Horony.

Hírdetés

„Rövid hivatali időm alatt több megbeszélést is folytattam az érintettekkel, azzal a céllal, hogy közösen lépjünk fel az alap megmentése érdekében. Az ünnepek után levelet írtam a miniszter asszonynak, amelyben elleneztem az alapok összevonását és eközben szavazást kezdeményeztem a kisebbségi bizottságban, amely során a kisebbségi tagok elutasították az összevonást és a jogalkotási terv módosítását kérték. Ezt követően a határozatot a kormány emberjogi tanácsához is benyújtottam, amely megerősítette a bizottság döntését. Az ügyben a fordulópontot a kulturális miniszterasszonnyal folytatott személyes tárgyalás jelentette, amire a miniszterelnöknél került sor. Ekkor megállapodtunk a feladat törlésében” – derült ki a kisebbségi kormánybiztos bejegyzéséből.

Horony köszönetet mondott azoknak, akik aláírták az alap megőrzése érdekében indított petíciókat, továbbá a Kisebbségi Bizottság tagjainak, Forró Krisztiánnak, a Magyar Szövetség elnökének, hogy a miniszterelnökkel való találkozóján felvetette a témát, valamint a kulturális minisztérium képviselőinek is a konstruktív párbeszédért és azért, hogy meghallották a kisebbségek követeléseit.

„Többször is kifejeztem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek a Kultminor megőrzéséért, és ezt az ígéretemet teljesítettem. Folytatjuk a munkát, és közösen dolgozunk a törvénymódosítás előkészítésén, hogy az alap működése rugalmasabb legyen a nemzeti kisebbségek nagyobb megelégedésére. Ez a feladat áll most előttünk. Már csak egy „veszély” fenyegeti a Kultminort: a jövőben hatékonyabban kell működnie.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »