Hogyan látják a szlovák gazdaságot az ország lakosai?

Hogyan látják a szlovák gazdaságot az ország lakosai?

A szlovák gazdaságba vetett bizalom nemcsak a politikusok számára, hanem a fejlődési lehetőségeink miatt is fontos. A statisztikai hivatal friss adataiból kiderült, már második hónapja jelentős csökkenést észlelnek az ipari vállalkozók körében. A fogyasztók ellenben optimistábbak voltak.

Júniusban romlott a gazdasági hangulat Szlovákiában az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított gazdasági hangulatindikátor (IES) értéke 4 ponttal 90-es szintre esett. Szkeptikusabbak voltak az iparban, a kereskedelemben, a szolgáltatásokban és az építőiparban vállalkozók. Éppen ellenkezőleg, a múlt havi pesszimizmus után a fogyasztók mérsékelt optimizmust mutattak.

Hírdetés

A gazdasági hangulat romlása is bekövetkezett tavalyhoz képest, mégpedig 9,5 ponttal. A mutató éves lemaradása a hosszú távú átlagtól júniusban ismét mélyült, jelenleg 12 ponttal marad el – olvashatjuk ki a statisztikusok elemzéséből.

A gazdasági hangulatot öt részindikátor méri, amelyek négy ágazatban (ipar, építőipar, kereskedelem és szolgáltatások) a vállalkozók és a fogyasztók elvárásait és bizalmát fejezik ki. Az ipar bizalmi mutatója a szezonális kiigazítás után júniusban 9 ponttal -18,7-re csökkent. A mutató alakulására mindhárom mutató kedvezőtlenül hatott, de a leginkább várt ipari termelés, amely elsősorban a fémek és fémtermékek, valamint a közlekedési eszközök és a villamos berendezések gyártásában csökkent. A (termeléssel súlyozott) megrendelések szintjének romlása elsősorban a villamos berendezések, valamint a máshová nem sorolt ​​gépek és berendezések gyártásában volt tapasztalható; viszont elsősorban az egyéb gyártásban, javításban és telepítésben jelentenek megnövekedett készleteket.

A szlovák fogyasztók júniusban jobban bíztak a szlovák gazdaságban, mint az előző hónapban. A fogyasztói bizalmi mutató 1,1 ponttal nőtt havi összevetésben, szintje -23,1-et ért el. A fogyasztói optimizmus a mutató négy összetevője közül háromban nőtt. Elsősorban a megtakarításaik alakulását várták optimistábban, de javultak a háztartások általános pénzügyi helyzetére és az általános gazdasági helyzet jövőbeni alakulására vonatkozó várakozások is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »