Hogyan kaphatunk állami támogatást a családi ház fölújítására?

Hogyan kaphatunk állami támogatást a családi ház fölújítására?

Az EU 65 millió eurót küld erre a célra. A Szlovákiának jutó forrásokból a környezetvédelmi tárca szerint idén körülbelül négyezer ház fölújítására jut pénzügyi támogatás.

A gázt korábban átmeneti fűtőanyagnak szánták, amely lehetővé teszi az átmenetet a szennyezőbb energiaforrásoktól a zöld energiákhoz. Közbejött azonban az orosz-ukrán háború, így az EU szeretne minél előbb függetlenedni az orosz gáz importjától.

A Nemzetközi Energiügynökség egy tízpontos tervet is kidolgozott az Oroszországtól való idei nyersanyag-behozatal harmadára való csökkentésére, ami talán jobban kímélné a környezetünket is.

Hozzájárul ehhez az a helyreállítási terv is, amelyet eredetileg a EU tagállamai gazdaságának a világjárvány utáni helyreállítására hoztak létre, és amelynek keretében a családi házak gázfűtésének korszerűsítését is támogatták volna. Ez a pénzügyi tétel ma viták forrása a kormányban. Adott azonban számos más lehetőség, hogyan javítható a családi házak energiahatékonysága a fűtés módjától az ablakok és ajtók cseréjén át egészen a zöldtetőkig.

A Világbank egyik tanulmánya szerint Szlovákiában az épületek hőháztartásának javításában rejlik a legnagyobb energiamegtakarítási lehetőség. Az állami támogatás ebben segíthet.

A helyreállítási terv az EU válasza a Covid-19 világjárvány miatti súlyos gazdasági visszeesésre. Fő célja olyan beruházások támogatása, amelyeknek köszönhetőn Szlovákia fölzárkózhat az Unió átlag-életszínvonalához.

Szlovákiában csaknem háromezer település van. Így településenként átlagosan 10 ház korszerűsítését lehet elvégezni. Az első négyezer családi ház fölújítására idén ősztől lehet pályázni és ez év végéig kell megkötni a szerződéseket.

A környezetvédelmi minisztérium azt reméli, hogy az Európai Bizottság idén a teljes összeg közel egyhetedét, mintegy 65 millió euró támogatást nyújt. Az elkövetkező években pedig még többet.

Ján Budaj tárcavezető szerint:

Szlovákiában az egyik legmagasabb a lakossági fogyasztás az Unióban, ami nem mehet így tovább.”

Míg pl. egy portugál az átlagjövedelmének a 20 %-át költi lakhatásra, étkezésre és fűtésre, addig Szlovákiában ez az összeg 50 % fölött van.

Sok ingatlanunk van. Nem ritka, hogy egy család bérházban lakik, miközben két másik háza is van vidéken. Nem tudjuk hatékonyan használni az ingatlanvagyonunkat”

– mondta Ján Budaj.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemet célul kitűző európai megállapodások az ingatlanok okozta emissziót is meg fogják fizettetni.

Hírdetés

„A tervezett díjak a nem fűtött házakat érintenék… Nálunk hűvösebb az időjárás, mint a tengerparti országokban. Nem hanyagolhatjuk el az épületeinket, amikor szó szerint energiaár-háború folyik“

– tette hozzá a miniszter.

Ki jogosult a támogatásra? 

Milyen feltételeket kell teljesíteni azoknak, akik támogatást szeretnének kapnia a családi házuk korszerűsítésére?

A tárca a támogatásban részesülőket két csoportba osztja. Az első csoport a standard, a második a szociálisan vagy egészségügyileg hátrányos helyzetűek csoportja. Ide tartoznak a fogyatékosok, vagy akiknek súlyos fogyatékos gyermekük van, illetve ilyen személlyel élnek együtt.

Továbbá az egyedülálló szülő és a négy- többgyermekes családok is ebbe a csoportba tartoznak.

Az ő esetükban az állam a költségeik nagyobb százalékát téríti meg.

A minisztérium az ukrajnai háború és az energia- és élelmiszerárak ezt követő meredek emelkedése miatt döntött a támogatásukról. Számukra idén 50 millió €-t különítenek el.

Mindkét csoport esetében feltétele a támogatásnak, hogy az EU valamely tagországának állampolgára és természetes személy legyen az a pályázó, akinek állandó lakhellyel kell rendelkeznie Szlovákiában, és annak a családi háznak a tulajdonosának vagy társtulajdonosának kell lennie, amelyre támogatást kér. Feltétel az is, hogy a pályázónak nem lehet tartozása a biztosító felé vagy adóelmaradása, és nem állhat végrehajtás alatt.

Mennyit térít meg az állam a költségekből?

A pályázatban fel kell tüntetni, hogy milyen változtatásokat szeretne a házán végrehajtani. Eszerint kerül kiszámításra a megtakarított energia százalékos aránya. A standard csoportba tartozó pályázók esetében a megtakarításnak legalább 30 százaléknak kell lennie. 30-60 százalékos szinten akár 14 ezer euró + forgalmi adó (DPH) összegű támogatást is ad az állam abból az összegből, amit a pályázó maga fizet.

Ha valaki javítással 60 százaléknál nagyobb energiamegtakarítást ér el, akkor akár 19 ezer euróra is felmehet a támogatás összege. A helyreállítási tervből származó társfinanszírozás egyik esetben sem haladhatja meg a költségek 95 százalékát.

A szociálisan hátrányos helyzetű csoportba tartozó tulajdonos magasabb hozzájárulást kérhet, de a fönnebb fölsorolt feltételeknek legalább a kifizetések idejéig teljesülniük kell. A 18 év alatti gyermek életkorát a kérelem benyújtásának napjáig számítják be. Ezekben az esetekben is minimum 30 százalékos energiamegtakarítás szükséges.

Az állam a költségek 95 százalékáig támogatja a családot, és a támogatás akár 15 000 € is lehet. Az az előny, hogy a forgalmi adót nem a pályázó, hanem az állam fizeti, itt is érvényes.

Mibe érdemes befektetni?

A családi ház-helyreállítási program több lehetőséget kínál föl. Mindegyik tervet az alapcsomagból kell kiválasztani, amely magában foglalja a burkolat, a tető, a padlás, a pince szigetelését vagy a nyílászárók cseréjét.

Az állam minden esetben meghatározza az elszámolható maximális költségeket. Például a külső fal szigetelésénél négyzetméterenként 75 euró támogatást ad. A támogatási összegeket eddig 2022 januárjáig számolták ki, de a minisztérium elismeri, hogy szükség lehet a jelenlegi árak szerinti átszámításra.

További lehetőség, amelyet a lakástulajdonosok választhatnak, például energiaforrás telepítése, amely magában foglalja a hőszivattyút és a napelemeket (fotovoltaikus panelek vagy napkollektorok).

Támogatja az állam a zöldtető, a csapadékvíz-tároló, az árnyékolók felszerelését vagy az azbesztmentesítést is. A környezetvédelmi minisztérium a 2000. február 1. után megkezdett fölújítások költségeit is megtéríti.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie a fölújítandó családi háznak? 

A Szlovákia területén álló háznak a tulajdonlapon családi házként kell szerepelnie. A pályázónak több, mint egy éve állandó lakóhelye kell legyen, és az épületet 2013 előtt kellett, hogy engedélyezzék (kollaudáció). A házat lakás céljára kell használni, kapacitásának legfeljebb 20 százaléka hasznosítható gazdasági tevékenységre.

A projekt megvalósítását az építési eljárás alá tartozó épület fölújítása esetén a pályázat jóváhagyásáról szóló értesítés kézbesítésétől számított 12 hónapon belül, egyéb fölújítások esetén nyolc hónapon belül kell befejezni. Fontos feltétel az is, hogy a tervezett épületre és a helyreállítási tervből finanszírozni tervezett beruházásokra más forrásból pénzügyi hozzájárulást nem lehetett korábban kifizetni (a párhuzamos finanszírozás kizárása).

A program keretében támogatást lehet kapni a családi ház fölújításának biztosításához kapcsolódó egyéb kiadásokra is, például az építési munkákra és szolgáltatásokra, a kellékekre és a berendezések összeszerelésére és a fölújításhoz szükséges egyéb költségek térítésére is (pl. a hőszigeteléssel összefüggő építési munkálatok, villámhárítók le- és fölszerelése, erkélyek hőszigetelése, vedőkorlátok építése, fedett részek, bejáratok helyreállítása és hasonlók).


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »