Hívatlan vendégek a pocsolyában

Hívatlan vendégek a pocsolyában

Pozsonyban is komoly gondot jelent a szúnyogok heves támadása. Ezért a város vezetése komoly erőfeszítéseket tesz a kellemetlen rovarok gyérítésére.

Eddig több mint 2 és fél millió négyzetméternyi területen vetettek be szúnyogirtó készítményeket.

Hírdetés

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy az itt honosnak számító fajok között megjelent egy Kelet-Ázsiából származó faj is, a japán bozótszúnyog (Aedes japonicus), amely különböző trópusi betegségek terjesztője, bár tájainkon egyelőre ilyen kórokozók nem találhatók. A hívatlan vendéget egyébként már Ausztriában és Németországban is kimutatták.

Sajnos a sokkal többet kellemetlenkedő „hazai” szúnyogok is jelen vannak, sőt az egykor maláriát is terjesztő Anopheles nemzetség is bőszen zümmög, elsősorban a Duna bal partján.

Távolkeletről egyébként már korábban megérkezett tájainkra az ázsiai tigrisszúnyog és a koreai szúnyog is,ezek ugyancsak veszélyes betegségek terjesztői. Csak idő kérdése, hogy az újabb szúnyogokkal megjelenjenek azok a kórokozók is, amelyek súlyos megbetegedések kiváltói, például a dengue-láz vagy a japán agyvelőgyulladás vírusa. A koreai szúnyog olyan fonálférgek lárváit képes állatokra vagy akár az emberre is átvinni, amelyek kifejlődve szívférgességet okozhatnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »