Foci-Eb: Harmadszor állított meg eső Eb-meccset

Foci-Eb: Harmadszor állított meg eső Eb-meccset

Foci-Eb: Harmadszor állított meg eső Eb-meccset Mészáros Richárd2024. 06. 30., v – 11:21

Európa-bajnoki labdarúgó-mérkőzést harmadszor szakított félbe a mostoha időjárás – írta a sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) a németországi kontinensviadal szombat esti, német–dán (2–0) nyolcaddöntős meccséről, amelyen 25 percig szünetelt a játék a villámlás kísérte hatalmas zivatar miatt.

Korábban 2012-ben a donyecki Ukrajna–Franciaország találkozón 55 percig, a 2016-os lyoni Ukrajna – Észak-Írország összecsapáson pedig öt percig tartott a kényszerszünet, amelyet a nagy eső váltott ki.

Az IFFHS összefoglalójában magáról a szombati mérkőzésről azt emelte ki, hogy a németek sorozatban három világtorna sikertelenségét követően először vették jól a nyolcaddöntő jelentette akadályt, ugyanis a legutóbbi két világbajnokságon nem jutottak tovább a csoportkörből, azt előző Európa-bajnokságon pedig a 16 között búcsúztak.

Kapcsolódó cikkünk

A házigazda német válogatott 2–0-ra legyőzte a dán csapatot a labdarúgó Európa-bajnokság szombaton Dortmundban játszott és vihar miatt csaknem fél órára félbeszakított nyolcaddöntőjében, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.

A magyar válogatottat is felvonultató A csoport győztese nagyot csatázott a riválissal, a találkozón a németektől kettő, a dán együttestől egy gólt vettek el videobírós ellenőrzés után. A második félidőben Kai Havertz büntetőből, Jamal Musiala pedig akcióból volt eredményes, utóbbi a Nationalelf történetének legfiatalabb gólszerzője lett a kontinenstornák egyenes kieséses szakaszát tekintve. Németország a 2016-os Eb óta először jutott a legjobb nyolc közé világbajnokságon vagy kontinensviadalon.

A házigazda válogatott a Spanyolország–Georgia nyolcaddöntő továbbjutójával találkozik a nyolc között jövő pénteken Stuttgartban.

Németország–Dánia 2–0 (0–0)

Hírdetés

Dortmund, Signal Iduna Park, 61 612 néző, v.: Oliver (angol)
    gólszerzők: Havertz (53.), Musiala (68.)
    sárga lap: Andersen (57.), Maehle (60.)

Neuer – Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum (Henrichs, 80.) – Andrich (Can, 65.), Kroos – Sané (Anton, 88.), Gündogan (Füllkrug, 65.), Musiala (Wirtz, 81.) – Havertz

Schmeichel – Andersen, Vestergaard, Christensen (Bruun Larsen, 81.) – Bah (Kristiansen, 82.), Delaney (Norgaard, 69.), Hojbjerg, Maehle – Skov Olsen (Poulsen, 69.), Hojlund (Wind, 81.), Eriksen

53. perc: Andersen kezezése miatt videobírós ellenőrzés után tizenegyeshez jutottak a németek, a büntetőt pedig Havertz értékesítette magabiztosan (1–0).

68. perc: Schlotterbeck a saját tizenhatosának sarkáról indította a bal oldalon a német térfélről induló Musialát, aki gyorsabb volt, mint a védője, és 10 méterről a bal alsó sarokba helyezett Schmeichel mellett (2–0).

Nagy lendülettel kezdte a mérkőzést a házigazda német együttes, amely a negyedik percben már előnybe is kerülhetett volna, de Schlotterbeck fejesgólját szabálytalanság miatt érvénytelenítette a játékvezető. Az első negyedórában hatalmas fölényben futballozott Németország, a folytatásban azonban a dánok is „megérkeztek a meccsbe”. Kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, időről időre óriási tempót diktált mindkét csapat. A 35. percben aztán az időközben kitört vihar miatt a játékvezető félbeszakította a mérkőzést, mely 25 perc kényszerszünet után folytatódhatott. A szünetig az eredmény nem változott, de mindkét együttes előtt adódott gólszerzési lehetőség.

A második félidő dán góllal indult, amelyet azonban videobírós ellenőrzés után les miatt érvénytelenítettek. Két perc múlva tizenegyeshez jutottak a németek, az 50. válogatottságát ünneplő Havertz pedig értékesítette a büntetőt. Lendületben maradt a házigazda, miközben a dánokat láthatóan megtörte az elvett gól és a rögtön utána következő büntető. A hazai közönség hangosan követelte a második gólt, melyet néhány perccel később a nagyot sprintelő Musiala szerzett meg, gyakorlatilag eldöntve ezzel a mérkőzést.

A hajrában a dánok lendülete és ereje is elfogyott, így a szépítés sem jött össze a becsülettel küzdő északi válogatottnak, míg a németek a ráadásban lesgólig jutottak, melyet videobírózást követően nem adtak meg.

Manuel Neuer, a hazaiak kapusa 19. Eb-meccsét játszotta, ezzel megdöntötte Bastian Schweinsteiger 18 találkozó alkotta német rekordját. A vendéglátók második találatát jegyző Jamal Musiala lett a mostani Európa-bajnokság második játékosa, aki harmadik gólját szerezte a georgiai Georges Mikutadze után. Musiala 21 évesen és 124 naposan volt eredményes, az Eb történetében csak az angol Wayne Rooney jutott el három gólig fiatalabb korban (18 évesen és 241 naposan a 2004-es tornán).

Dánia a mostani vereség előtt egyszer kapott ki utolsó 15 meccsén: kilenc győzelem és öt döntetlen mellett 2023 novemberében maradt alul Észak-Írországgal szemben (0–2). Az IFFHS megjegyezte ugyanakkor, hogy a dánok mind a hat meccsüket elveszítették, amikor az Eb-rendezők válogatottjával kerültek szembe.

A Svájc–Olaszország (2–0) találkozó egyik érdekességeként az összefoglaló azt említette, hogy a svájciak az egymás elleni előző 11 mérkőzésükön egyszer sem tudták legyőzni az olaszokat, akik hat döntetlen mellett ötször nyertek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »