A magyar Fidesz, a cseh ANO és az osztrák FPÖ új politikai szövetséget köt

A magyar Fidesz, a cseh ANO és az osztrák FPÖ új politikai szövetséget köt

Új politikai szövetséget hoz létre Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök ANO mozgalma, Orbán Viktor jelenlegi magyar miniszterelnök Fidesz pártja és az Osztrák Szabad Párt (FPÖ). Herbert Kickl, az FPÖ vezetője ezt egy bécsi sajtótájékoztatón jelentette be. Más európai pártok is együttműködést szorgalmaznak, a cél egy új frakció létrehozása az Európai Parlamentben (EP).

Babiš és Orbán is személyesen vett részt a bécsi találkozón. A politikusok mellett a Hazafiak Európáért felirat volt látható. Július 1-jén Magyarország megkezdi hat hónapos elnökségét az Európai Unió Tanácsában.

Hírdetés

Mindhárom pártelnök beszédet mondott, majd aláírta az új szövetség Patrióta kiáltványát. Ennek részleteiről ITT írunk. Többek között nemzeti szintű döntéshozatal megerősítését és a külső határok jobb védelmét követelik a migrációval szemben, egyúttal bírálják az európai zöld megállapodást.

Babišnak és Orbánnak továbbra is legalább öt másik ország képviselőire lesz szüksége ahhoz, hogy új frakciót alakítsanak az EP-ben. A képviselők minimális számát 23-ban határozzák meg, de hét különböző tagállamból kell lenniük. Az ANO mozgalom 7 embere lesz az EP-ben, a magyar Fidesznek 11, az FPÖ-nek 6.

ČTK, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »