Az angolok már szombaton ünnepelték Jude Bellinghamet

Az angolok már szombaton ünnepelték Jude Bellinghamet

Figyelmeztető az angol futball és az angol válogatott számára az olaszok szombati (le)szereplése. Gareth Southgate csapata csak picivel produkált jobb mérleget a csoportkörben, mint 2021-es döntőbeli ellenfele, a Squadra Azzurra, s az elmúlt napokban ment a fogadkozás, hogy az egyenes kieséses szakasz előtt ment a fogadkozás: mostantól minden jobb lesz, feljavul a válogatott. Az olaszok példája mutatja, nem olyan egyszerű az…

Az angol válogatott vasárnap délután hat órától a szlovákokkal mérkőzik, Gelsenkirchenben. Általános vélemény szerint könnyebb riválissal, mint amilyen az olaszoknak jutott – az a svájci válogatott, amelyik majd e találkozó győztesére vár a negyeddöntőben, jövő szombaton, Düsseldorfban.

A háromoroszlános válogatott szombaton ünnepelt, de nem előre ivott a (szlovák) medve bőrére, Jude Bellinghamet köszöntötte fel a 21. születésnapján. A Real Madrid Aranylabda-esélyes ifjú játékosa a torna alatt eddig nem kapott sok jó szót, de kétségtelen, hogy éppen az ő formajavulása lendíthetne nagyot a csapaton.

Az angolok mindössze két szerzett góllal jutottak tovább a csoportból, ilyenre korábban volt már példa, de azért ne ünnepeljük őket. Az 1990-es világbajnokságon egy nagyon kiegyensúlyozott csoportból, egy győzelemmel és két döntetlennel léptek tovább az ír, az akkor Eb-címvédő holland és az erős egyiptomi válogatott előtt, s végül csak tizenegyespárbajban estek ki a németek elleni elődöntőben. Most a Nationalelffel legfeljebb a döntőben találkozhatnak, de addig még elég hosszú az út.

Hírdetés

Gareth Southgate elég sok mindent megpróbált a csoportmeccsek alatt, de ez leginkább a mérkőzések közbeni változtatásokra, cserékre vonatkozik, tekintve, hogy egyetlen kivétellel (a szlovénok ellen Trent Alexander-Arnold helyett Conor Gallagher kezdett) mind a három meccsre ugyanaz a tizenegy vonult ki: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier – Alexander-Arnold, Rice – Saka, Bellingham, Foden – Kane.

Ellenben a szerbek ellen Gallagher, Bowen és Mainoo, a dánokkal szemben Bowen, Watkins és Eze, a szlovénok elleni találkozón Alexander-Arnold, Mainoo, Gordon és Palmer állt be. E hét játékosból Kobbie Mainoo és a mindössze húsz percet játszó Cole Palmer kapta a legjobb véleményeket, talán az ő szerepeltetésük a legvalószínűbb vasárnap.

A Kicker című német sportmagazin osztályzataiból kiindulva, az első három mérkőzésen a csapat gyenge teljesítményt nyújtott, az átlagosztályzata csupán a tizennyolcadik a csapatok között. (Alkalmasint a szlovákokkal szemben kisebb volt az elvárás, ők a tizenkettedikek voltak a csoportszakasz után.) Az angol futballisták közül Jordan Pickford volt eddig a legjobb a Kicker szerint, s a legjobb négy között még két további védő, a jobb- és a balhátvéd, Kyle Walker és Kieran Trippier van. (Azért időnként a Kickernél is névre osztályoznak, másképpen hogyan lehetne Jude Bellingham a harmadik helyen a csapaton belül…) Az UEFA Marc Guéhi teljesítményét emelte ki, aki (Willi Orbánnal holtversenyben) az egész mezőnyben a legtöbb labdát szerezte a csoportmérkőzések alatt.

A szlovákoknál eddig két kiemelke3dő teljesítmény akadt: Lukáš Haraslíné és Stanislav Lobotkáé. Északi szomszédunk válogatottja hősies küzdelemben verte meg a belgákat, majd kikapott az ukránoktól, aztán egy mindkét-csapatnak-jó szalonremivel továbbjutott a románokkal kéz a kézben.

A korábban a Liverpoollal sikereket elérő, egykori 104-szeres válogatott Martin Škrtel azt mondta a Sky Sportsnak nyilatkozva, hogy ha rosszul játszanak az angolok, a szlovákok meglephetik őket. Mint ahogy a szlovákok arra is számítanak, hogy ahogyan a belgákat, úgy az angolokat is meglepi majd az olasz szövetségi kapitány Francesco Calzona. A keretükből egyébként az eddig kitűnő teljesítményt nyújtó kapus, Martín Dúbravka (Newcastle United) a Premier League-ben szerepel.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »