Hidrogénenergetikai hírek

Hidrogénenergetikai hírek

A jövő egyik lehetséges új energetikai ágazatának a hidrogénenergetikát tartják. Ez az energetikát több területen is átformálhatja majd, köztük a közlekedést és a gázellátást.

Hidrogén-töltőállomások fejlődése 2022-ben

2022-ben 130 hidrogén-töltőállomást helyeztek üzembe világszerte. Ebből 73 Ázsiában, 11 Észak-Amerikában, 45 pedig Európában létesült.

A világ 37 országában lehetett hidrogént tankolni, összesen 814 töltőállomáson. További 315 olyan töltőállomás van, aminek a létesítését vagy tervezik, vagy pedig már folyamatban van.

Az egyes országok szintjén tavaly Dél-Korea volt a nyertes, ahol egyetlen év alatt 45 töltőállomás létesült.

Európában 245 töltőállomás üzemelt tavaly év végén, amiből 105 Németországban található.

Hidrogénbekeverés a brit gázhálózatba

A brit National Gas vállalat a tervek szerint két éven belül 2-5 százalék hidrogént kever be az átviteli hálózat csővezetékeibe a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentésére. Ez az első lépés a gázhálózat átalakítását célzó tervekben, amelyek lényege, hogy 2050-re teljes egészében hidrogénnel lehessen feltölteni azt.

Hidrogénbusz-bemutató Pakson

Hírdetés

A CEE Hydrogen Bus Roadshow nevet viselő projekt keretében egy hidrogénüzemanyag-cellás busz érkezett Magyarországra, Paksra, demonstrációs jelleggel. A 2023. január 16-18. között zajló demonstráció keretében a busz a városi közösségi közlekedés keretében vett részt.

Paks még 2022-ben szándéknyilatkozatban kinyilvánította, hogy a hidrogén-ökoszisztéma kialakításának egyik első hazai térsége kíván lenni, és ezért erőfeszítéséket is hajlandó tenni.

A busszal szerzett helyi tapasztalatok pozitívak voltak, különösen a fogyasztásra vonatkozóak. A busz saját mérése alapján, illetve a trélerről történő átfejtett hidrogén mennyisége alapján validáltan 6,7 kg/100 km volt a fogyasztás, ami meglehetősen jó érték.

Cél, hogy a busz ára 625 ezer euró alá csökkenjen. Ez többek között azért ilyen magas, mivel még nincsen sorozatgyártás.

A 2021-ben elfogadott Nemzeti Hidrogénstratégia közlekedési fejezete 2030-ra Magyarországon 10 ezer tonna zöld vagy egyéb karbonsemleges hidrogén felhasználását irányozza elő. Ez a dokumentum 20 töltőállomás létesítését és 4800 hidrogénmeghajtású jármű használatát jelenti.

(Olvasónktól)

Forrás:
https://hfc-hungary.org/H2_Hirlevel_2023_1_marcius.pdf
https://e-cars.hu/2023/01/18/hidrogen-uzemanyagcellas-busz-kozlekedik-pakson/

Korábban írtuk:

Hidrogénmeghajtású autóbusz közlekedik Pakson

Miért a hidrogén? – válasz "A magyar hidrogénsvindli" című cikkre

Hidrogén- és ammóniahírek


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »