Hiába Heger és Sulík „terjedelmes és konstruktív” beszélgetése, az OĽaNO nem hajlandó meneszteni Matovičot

Hiába Heger és Sulík „terjedelmes és konstruktív” beszélgetése, az OĽaNO nem hajlandó meneszteni Matovičot

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szombat este „terjedelmes és konstruktív” beszélgetést folytatott – jelentette ki Anna Zemanová, az SaS képviselője a TA3 V politike című vasárnapi műsorában.

Zemanová szerint az SaS részéről továbbra is érvényes, hogy hajlandóak aláírni az új koalíciós szerződést, amennyiben Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter nem lesz a kormány tagja.

Ezzel szemben a vitaműsor másik vendége, Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióelnöke leszögezte, az OĽaNO nem hátrál meg, és nem hajlandóak lemondatni a mozgalom elnökét, Matovičot. Hozzátette, nem látja értelmét annak, hogy egy „hatszázalékos” párt követeléseinek engedjenek a végtelenségig.

Hírdetés

A helyzet azután éleződött ki ismét a koalícióban, hogy a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját. Az SaS ezt követően azzal vádolta Matovičot, hogy szövetkezett az ellenzékkel és a fasisztákkal, a pénzügyminiszter pedig ugyanezzel vágott vissza.

A helyzet odáig fajult, hogy az SaS felmondta a koalíciós szerződést. Az új szerződés kidolgozására augusztus végéig vár, ellenkező esetben miniszterei benyújtják a lemondásukat. Az SaS egyik feltétele Matovič távozása a kormányból. Sulík azt is kijelentette, az SaS már nem része a kormánykoalíciónak, Heger ezután felszólította a pártot, hogy tegyen egy lépést hátra. Ugyanakkor mindkét fél leszögezte, szeretné, ha a jelenlegi négyes koalíció kitöltené a megbízatási idejét.

(Denník N, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »