Hiába a nehézségek, rekordot döntöttek a napelemek

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A lassulásra utaló jelek ellenére elképesztő ütemben növekedett a hazai naperőmű-kapacitás a 2023-as első félévben – számol be a Portfolio. Amennyiben sikerül tartani a tempót, már 2026 végére elérhető a közelmúltban kétszeresére emelt 2030-as stratégia cél is. A Mavir által közzétett adatok megerősítik az Energiaügyi Minisztérium néhány nappal ezelőtti gyorshírét: az év első hat hónapjában több mint 1 gigawattal bővült és meghaladta az 5 gigawattot a Magyarországon működő naperőművek beépített teljesítőképessége. A tavalyi rekordév 1063 megawattos növekedését ezzel 2023-ban lényegében fél év alatt sikerült megdönteni. Az idei eddigi közel 1022 megawattos bővülés nagyobb részét az ipari méretű, azaz 50 kilowattnál nagyobb napelemparkok adták 587 megawattal, a háztartási méretű (HMKE) rendszerek beépített teljesítőképessége ezzel szemben 435 megawattal emelkedett. Érdekes módon az ipari szegmens bő 100 megawattal elmarad a tavalyi első félév értékétől, a HMKE-s kapacitás növekedése ugyanakkor már most éves rekordnak számít.

A kormány a közelmúltban adta ki a Nemzeti Energia- és Klímaterv frissített változatát, e szerint 2030-ig közel 12 ezer megawattra bővülhet a hazai kapacitást, nagyrészt ennek köszönhetően pedig a hatályos 21 százalékról 29 százalékra emelkedhet a megújuló energiaforrások aránya a bruttó végsőenergia-felhasználáson belül. Amennyiben a fotovoltaikus fejlődés mostani ütemét sikerülne tartani, már 2026 végére elérhetné az ország a kitűzött célt. Ha a kapacitásnövekedés félévente mintegy 1000 megawatt maradna legalább az évtized végéig, úgy 2030-ra nagyjából 20 ezer megawattra emelkedhetne a hazai naperőművi kapacitás.

Hírdetés

Összehasonlításképp: a kisebb alapterületű és népességű Ausztria vagy Dánia például már a frissítés előtt 20, illetve 24 GW-os célt jelölt ki önmaga számára 2030-ra. A nemzetközi összevetésben nem éppen ambiciózus tervet részben magyarázhatja, hogy a hálózatfejlesztés nem tart lépést a kapacitásbővüléssel, éppen erre hivatkozva vezettek be tavaly ősszel csatlakozási stopot az új HMKE-kre. A fejlesztések ugyan már elkezdődtek, de egyelőre nem látni, mikorra állhat helyre a piac.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »