Hétfőtől minden beutazónak karanténba kell vonulnia az Egyesült Királyságban

Hétfőtől minden beutazónak karanténba kell vonulnia az Egyesült Királyságban

A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden ország esetében megszünteti a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba – jelentette be pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján közölte: az intézkedés célja az, hogy az ország megvédhesse magát az esetleg még nem azonosított új koronavírus-változatok behurcolásának kockázatától. A brit kormány tavaly júliusban állította össze azoknak az országoknak a listáját, amelyekből karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni az Egyesült Királyságba.

Boris Johnson közölte: a brit kormány egyeztetést tartott az Egyesült Királyság mindegyik országának kormányával, így a rendelkezést Anglián kívül Skócia, Wales és Észak-Írország is érvényesíti. A brit miniszterelnök által ismertetett intézkedés hétfőn, brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint 5 órakor lép életbe.

Hírdetés

A brit kormányfő közölte: a negatív koronavírusteszt-eredmény meglétét és a Passenger Locator Form kitöltését már az utazókat szállító légitársaságok ellenőrizni fogják, de érkezés után a brit hatóságok is kérhetik, és komoly pénzbírságra számíthatnak azok, akik nem tesznek eleget ezeknek az előírásoknak.

A brit közlekedési minisztérium rendeletében az áll, hogy büntetendő cselekménynek számít, ha valaki negatív koronavírusteszt-eredmény nélkül érkezik Angliába, és ilyen esetben 500 font pénzbírság szabható ki. A külföldről érkezőket a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos karantén alól.

Johnson azonban a péntek esti sajtótájékoztatón megerősítette: továbbra is van lehetőség arra, hogy a beutazók lerövidítsék a karanténidőszakot, ha az indulásuk utáni ötödik napon újabb koronavírus-szűrést végeztetnek, és ennek eredménye is negatív.

Hozzátette: egyedül csütörtökön és csak Angliában negyedmillió embert oltottak be az új típusú koronavírus ellen, sokkal többet, mint Európa bármely más országában. A brit kormányfő elmondta azt is, hogy a 80 éven felüli korosztály tagjainak csaknem 45 százaléka, az idősotthonok lakóinak közel 40 százaléka részesült az oltásban, vagyis ütemesen halad az oltási program a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokban.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »