Hétfőig akár 2,5 méterrel is nőhet a Duna vízszintje Pozsonyban

Hétfőig akár 2,5 méterrel is nőhet a Duna vízszintje Pozsonyban

Az utóbbi napokban Németországban és Ausztriában is intenzív esőzések sújtottak le, melyek a Duna vízállására is kihatással vannak. Az iMeteo szerint ez már Szlovákiában is érezhető és eléri az árvízkészültség fokozatait.

A többek között Ausztriában és Németországban tapasztalt tragikus kiadós esőzéseknek megvan a maguk szélesebb körű hatása. A nyár közepén árhullám terjed Közép-Európában, amely a térség további országait is érinti. A kis és közepes méretű patakokból a nagyobb folyók vízgyűjtőibe áramlik a víztöbblet, mely így már ezen nagyobb folyók vízszintjére is komoly hatással van.

Az iMeteo szerint az elkövetkező órákban Szlovákiában is a folyók szintjének hirtelen emelkedését tapasztalhatjuk majd.

Míg a nyugat-németországi esőzések nem igazán voltak hatással a szlovákiai vízállásra, addig a mostanra már Dél-Németországra áthúzódó esőzés annál inkább. Néhány térségben 24 óra alatt több mint 100 milliméternyi csapadék zúdult le, a tegnapi nap folyamán pedig már Ausztria északi részét is kiadós esőzés jellemezte. Ezeken a területeken 40-90 milliméternyi csapadékot regisztráltak.

Felső-Ausztria kisebb folyói elsősorban a Dunába torkollnak, mely Ausztriában már tegnap emelkedésbe kezdett, miközben most már Szlovákia felé tart az árhullám.

Hírdetés

Pozsonyt éjszaka éri el az árhullám

Éjfélkor Pozsonyban szokásos magasságában, 405 cm körül volt a Duna vízállása, vasárnap délelőtt azonban már nagyjából egy méterrel növekedett. A Duna vízállásának emelkedése napközben folytatódik és már az esti órákban elérheti Pozsonyban az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet, ami 650 cm.

Éjszaka tovább nő majd a Duna vízszintje és éjfél után megközelíti a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet, ami 750 cm. Ez azt jelenti, hogy 24 óra alatt a Duna Pozsonyban mintegy 2,5 méteres növekedést mutat ki.

Enyhébb emelkedések várhatók a Duna mellékfolyóinál, így például a Vágon vagy a Morván. Emiatt aki teheti, korlátozza tevékenységeit ezeken a területeken.

imeteo.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »