Hét közepétől ismét változnak a hazai üzemanyagárak

Hét közepétől ismét változnak a hazai üzemanyagárak

Felhasználói szempontból kedvező folyamatok vannak az olajpiacon. Az orosz-ukrán háború előtti szintre csökkent az olaj ára, és ez a folyamat tovább tarthat.

A benzin esetén bruttó 11 forint lesz a változás mértéke, míg a gázolaj ára bruttó 10 forinttal fog változni, írja a holtankoljak.hu. A 480 forintos hatósági árak mellett az alábbi átlagárakat fogjuk tapasztalni:

  • 95-ös benzin: 639,9 Ft/liter
  • Gázolaj: 763,9 Ft/liter
  • Hírdetés

    A hazai üzemanyagárak csökkenése egy hete tart, ez idő alatt a benzin ára 48 forinttal kerül kevesebbe, míg a gázolaj ára 60 forinttal csökken. Elemzők szerint már nem jelent akkora kockázatot az orosz olaj korlátozása az olaj árára nézve, hiszen a többi olajkitermelő ország elég gyorsan tudott alkalmazkodni a változó körülményekhez, és pótolták a kieső olaj mennyiségét.

    Egyre több ország néz szembe a recesszió veszélyével, ami szintén mérsékli a keresletet. Az OPEC országok egyre kisebb mértékben korlátozzák a kitermelt olaj mennyiségét, ráadásul hamarosan Irán is visszaléphet a kínálati oldalra, miután küszöbön áll az atompaktum újrakötése. Ebben az esetében nem kizárt a 65 dolláros hordónkénti Brent olajár.

    Az árfolyam jelenleg 395 forint körül mozog, ami a jövő hétre újabb üzemanyag árcsökkenést hozhat, de további erősödés kellene ahhoz, hogy a piaci árak közelítsenek a hatósági üzemanyagárhoz.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »