A politikai aktivizmus ára: a Markíza felmondott Kovačičnak

A politikai aktivizmus ára: a Markíza felmondott Kovačičnak

A Markíza televízió hivatalosan is elbocsátotta Michal Kovačičot, aki hosszú éveken át volt a csatorna moderátora és marketingarca. A felmondás újabb fejlemény a politikai hátterű vitának, ami a csatorna és Kovačič között robbant ki nem sokkal a Roberta Fico kormányfő elleni merényletet követően. Kovačič állítja, mivel a vezetőség nem egyezett meg a szakszervezetekkel az ő elbocsátásáról, a felmondás nem is érvényes.

„Ennek ellenére a vezetőség a törvénysértő utat választotta. Azért, mert a köz szolgálatában az igazat mondtam”

mondta Kovačič. Kijelentése mindenesetre nem teljesen igaz.

Az előzményekről

Kovačič ugyanis az Fico elleni merényletet követően ellenoldal nélküli „vitára” hívta meg a stúdióba a PS elnökét, Michal Šimečkát. Ellenoldal azért nem volt, mert a Markíza progresszívok javára folytatott publicisztikája és hírközlése miatt a kormánypártok képviselői nem voltak hajlandók részt venni Kovačič műsorában.

Hírdetés

A műsorvezetőt a Fico elleni merénylet fajsúlyos témája sem nagyon késztette mértékletességre, és nem látott kivetni valót abban, hogy csak a PS, ellenoldal, keresztkérdések és érdemi ellenérvek nélkül magyarázza mi is történt május 15-én, és ki a felelős. Magyarul: Kovačič kizárólagos helyet biztosított volna a PS elnökének saját narratívája terjesztésére. A vezetőség ezt nem engedte meg, majd két adással lerövidítette a műsor idei szezonját.

Az utolsó előtti műsorban azonban Kovačič a PS EP-választási kampányretorikáját átvéve, saját politikai meggyőződésének hangot adva (amit műsoridő alatt a sajtóetika elvileg tilt) arról beszélt, hogy a Markíza vezetése cenzúrázza a műsorát, a szlovák kormány pedig orbanizálja a szlovákiai sajtót. Ezzel lényegében a PS kampányára játszott rá.

A Markíza vezetése azonnal törölte a Testre szabva minden adását. Ezután sztrájk kezdődött a „szabad sajtóért”, ami a sztrájkolók és Kovačič szerint azt jelenti, hogy a szerkesztők és a műsorvezetők a vezetéstől teljesen függetlenül, saját belátásuk szerint szerkesztik a híreket és a műsorokat. Magyarul: saját politikai meggyőződésüknek megfelelően rakják össze a műsorelemeket, úgy ahogy egyébként eddig is tették, kvázi ellenzéki médiaként.

Tegyük hozzá, hogy a Markíza vezetése nem holmi lelkiismeretességből lépett a progresszív műsorvezető sarkára, hanem azért, mert a kormány elkezdte elzárni a kereskedelmi adókat azoktól a reklámbevételektől, amelyeket az atlantista-progresszív kormányok idején megkaptak. Ha hinni lehet a kiszivárogtatott híreknek, a közmédia is a kereskedelmi adók helyzetbe hozása miatt mondott le nagy bevételt jelentő műsorokról és szervezte ki a műsorgyártás egy részét méregdrágán külsős cégeknek – az adófizetők kárára.

A mostani húzd meg, ereszd meg sem Kovačič állásáról szól, hanem a progresszív befolyás fenntartásáról. A felmondás körül készülődő jogi huzavonával még befolyásolni lehet a Markíza működését, Kovačič pedig tovább játszhatja a sajtószabadság harcosát. A televízió azonban határozottan meg akar szabadulni a műsorvezetőtől. Arra viszont szóbeli ígéretet tett, hogy a szerkesztők szabadsága a műsorgyártásnál megmarad. Garancia azonban semmire sincs.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »