Helyzetkép a dunai árhullámról Komáromnál – Képekkel

Helyzetkép a dunai árhullámról Komáromnál – Képekkel

Nyitókép: Körkép.sk

A Boris ciklon következményeként kialakult dunai árhullám Komáromnál 2024. szeptember 16-án hétfőn délután 17.30-kor érte el 600-cm-vel a sárga jelzésű elsőfokú árvízvédelmi készenléti vonalat, ám a szakemberek már hétfőn reggel kihirdették a másodfokú árvízvédelmi készenlétet, és megkezdték a szükséges óvintézkedéseket.

17.45-kor a víz magassága 601 cm volt, negyed óra múlva pedig 602 cm. Este tíz órakor 623 cm-t mértek, 23.00 órakor pedig 628 cm-t. Éjfélkor 633 cm-re emelkedett, tehát a vízmagasság óránként általában 5 cm-vel növekedik.

Komárom városi részét egy masszív beton gátfal védi, egyetlen, néhány méteres szabad bejárattal (kapuval) a hajókikötőhöz, ahová már hétfőn mobil gát elemeit helyezték be.

További intézkedésként a vízgazdálkodási vállalat lezárta a Hetes lakótelep mellett húzódó medence zsilipjeit (amelyet a felnyitható hídról láthatunk) így ott tartani tudják a vízszintet, védve a lakóterületet.

A Duna vízállása 2024. szeptember 17-én hajnal előtt, 01.45-kor átlépte 641 cm-vel a narancssárga jelzésű másodfokú árvízvédelmi fokozat 640 cm-s szintjét. Reggel 7 órakor a vízmérce 663 cm-t mutatott, délelőtt 10.00 órakor pedig 675 centimétert.

Hírdetés

A Körkép.sk délelőtt 9.00 órakor tekintete meg Komáromban a dunai vízállást, a belvárosban, az Erzsébet híd mellett, jelenleg úgy mutatkozik, Komáromban az árhullám komolyabb gond nélkül levezethető lesz. A mobil gát elemei rendesen védik a beton gátfal szabad részét, legalján erős gumitömítéssel.

A Hetes lakótelep mellett húzódó medence zsilipjei tartani tudják a tegnapi alacsonyabb vízszintet, szabad szemmel is jól látni a zsilip előtti és mögötti vízszint különbségét.

A Dunán átívelő Erzsébet hídon a forgalom zavartalanul folyik. További képek galériánkban.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »