Heger feleslegesnek tatja, hogy bizalmi szavazást kérjen a kormánya számára

Heger feleslegesnek tatja, hogy bizalmi szavazást kérjen a kormánya számára

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő feleslegesnek tartja, hogy bizalmi szavazást kérjen kormánya számára a parlamentben. Érvelése szerint a kormány megalakulását követően szavaz bizalmat a parlament a kabinetnek, és ezt nem szükséges bizonyos időközönként megismételni. Ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormánya nem élne túl most egy ilyen bizalmi szavazást. Hozzátette, ha 70 kormánypárti képviselővel kérne bizalmi szavazást, akkor inkább rögtön benyújthatná a lemondását is.

„Úgy gondolom, most nem állhatunk ki a parlament elé, hiszen tudjuk, hogy 70 kormánypárti képviselőnk van. Ilyen helyzetben bizalmi szavazás helyett akár rögtön benyújthatnám a lemondásomat is. De ha most lemondanék, nem tudnánk semmilyen segítséget nyújtani az embereknek. A következő választásig – ami nem tudjuk, mikor lesz –, csak agonizálna az ország, és semmiféle intézkedést nem tudnánk elfogadni az emberek megsegítésére. Nem tehetjük ki ilyen kockázatnak az országot” – mondta a kormányfő keddi sajtótájékoztatóján, Jókán.

Hírdetés

Heger azt is kijelentette, nem érti, egyáltalán miért merül fel, hogy bizalmi szavazást kérjen. „Erre semmi szükség. Tudjuk, hogy 70 képviselőnk van, de nem fogjuk otthagyni a süllyedő hajót, amikor látjuk, mekkora vihar közeleg” – mondta az energetikai válságra utalva.

Heger kedden sem árulta el, kik lesznek az új miniszterek, a neveket csak azután hozza nyilvánosságra, hogy megállapodtak Zuzana Čaputová államfővel. Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO elnöke hozzáfűzte, a parlamenti bizottságok elnöki posztjainak betöltése politikai szokásjog kérdése is, minden azon múlik, hogyan fog viselkedni ellenzékben az SaS.

Heger hétfőn jelentette be, hogy kisebbségi kormány alakul, mivel lemondtak az SaS miniszterei. Richard Sulík, az SaS elnöke, távozó gazdasági miniszter a lemondásokat követően visszautasította, hogy a felelősség elől menekülnének. Hozzátette, szívesen maradna a gazdasági tárca élén, ehhez csupán arra van szükség, hogy Igor Matovič távozzon, és ő visszatér folytatni a megkezdett munkát.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »