Házi szerek pikkelysömörre: hasznosak vagy károsak?

Házi szerek pikkelysömörre: hasznosak vagy károsak?

Az élethosszig tartó bőrbetegséggel nehéz megbirkózni.

Tudjuk, hogy együtt kell élnünk a pikkelysömörrel, lelkileg mégis annyira nehéz ezt feldolgozni, hogy hajlamosak vagyunk bármit elhinni, és akár többféle házi módszert kipróbálni. De vajon jól tesszük-e? – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

A pikkelysömör (pszoriázis) a szarusejtek (keratinocyták) túlburjánzásával jár, így a bőr gyakorlatilag elszarusodik, viaszfehér, pikkelyes felrakódások jelennek meg rajta: innen a betegség elnevezése. Tipikus megjelenési területei a hajas fejbőr, a végtagok feszítő felszíne (térd, könyök) és a körmök. A pikkelysömörben szenvedő betegeknek gyakran a társadalmi kirekesztettséggel és előítéletekkel is szembe kell nézniük. Az ebből fakadó stressz faktor tovább ronthatja az állapotukat. A pszoriázis nem fertőző betegség, azonban igen kellemetlen, gyakran viszket és fájdalommal járhat. A szakorvos által indított kezeléssel és a megfelelő , gondos és rendszeres ápolással azonban jól karbantartható. 

A hagyományos orvoslás enyhepikkelysömöresetén helyileg alkalmazandó kenőcsöt, krémet javasol a betegség kezelésére. Középsúlyos, illetve súlyos pikkelysömör esetén fényterápia (fototerápia, mely során a bőrt ellenőrzött körülmények között UV-sugárzással kezelik), szájon át alkalmazandó szisztémás szerek, vagy injekcióban adható biológiai terápiás készítmények állnak rendelkezésre. A biológiai terápiák rendelhetősége korlátozott, azonban a terápiát az arra jogosultaknak az OEP 100 százalékban támogatja. Házi módszerek pikkelysömör ellen Néhány tipp, amelynek hatása tudományosan bizonyított, azonban az orvossal való egyeztetés ezeknél is nélkülözhetetlen:

A betegséget sokan csak esztétikai bőrbetegségnek tartják, pedig a pikkelysömör súlyos, gyakran társbetegségekkel járó egészségügyi állapot. A súlyos pikkelysömör nagymértékben befolyásolhatja a betegek életminőségét, felboríthatja a betegek pszichés egyensúlyát, sok esetben akár depresszióhoz is vezethet.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »