Hazája önvédelemhez való jogát hangsúlyozta az izraeli kormányfő

Hazája önvédelemhez való jogát hangsúlyozta az izraeli kormányfő

Hazája önvédelemhez való jogáról beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdai jeruzsálemi találkozóján a német és a brit külügyminiszterrel azzal kapcsolatban, hogy az országot minap rakéta- és dróntámadás érte Irán részéről.

Egyértelművé akarom tenni, hogy mi magunk hozzuk meg a döntéseinket, és Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédhesse magát”

– jelentette ki a kormányfő Annalena Baerbock német és David Cameron brit külügyminiszternek, majd hivatala közlése szerint megköszönte Berlinnek és Londonnak az iráni támadás visszaveréséhez nyújtott „példátlan” támogatást.

Netanjahu tájékoztatta a külügyminisztereket arról, hogy milyen mennyiségben jut be segélyszállítmány a Gázai övezetbe, és határozottan visszautasította a nemzetközi szervezetek azon állítását, miszerint az övezetben éheznének az emberek.

Izrael bőven megoldotta a humanitárius helyzetet”

– áll a hivatal közleményében.

Köszönöm barátainknak, hogy Izrael mellé álltak, szóban és tettekben egyaránt. Mindenféle javaslatuk és tanácsuk van, amelyeket nagyra értékelek, de szeretném leszögezni, hogy mi magunk hozzuk meg a döntéseinket, és Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédhesse magát”

Hírdetés

– mondta Netanjahu kormánya ülésének kezdetén szerdán.

A kormány nemsokára jóvá hagyja a Gázai övezethez közeli izraeli települések rehabilitációs tervét. Nagyon nagy összeget, 19 milliárd sékelt (1800 milliárd forintot) fogunk beruházni generációkon át e települések fejlesztésére”

– mondta Netanjahu.

Baerbock és Cameron korábban Jichák Hercog államelnökkel találkozott, aki szintén megköszönte nekik határozott kiállásukat Izrael mellett az iráni támadással szemben. Utóbbiról azt mondta, Teherán az egész régió stabilitását akarta aláásni vele.

Hercog megemlítette nekik a Gázai övezetben még mindig túszul fogva tartott 133 izraelit, akik közül feltehetőleg már többen nem élnek.

A Hamász által Gázában fogva tartott összes túsz azonnali hazatérése továbbra is elsődleges számunkra, de a nemzetközi közösség számára is”

– hangsúlyozta. Azt is aláhúzta, hogy Izrael nagy léptékben javítja a gázai civilek humanitárius segélyezését.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »