Használt laptopokkal a környezetünkért

Használt laptopokkal a környezetünkért

Share 0 Tweet 0 Share

Évente mintegy 50 millió tonna e-hulladék keletkezik, ami fejenként körülbelül 6 kilogrammot jelent, vagyis mintegy 7,5 milliárd ember által kibocsátott e-hulladékkal terheljük a Földet. A probléma az, hogy mindössze 20%-át hasznosítják újra, a maradék 80% pedig többnyire illegális lerakatokban végzi a fejlődő világ eldugott részein. Azonban mivel nem minden eszköz működtethető megújuló energiaforrásokkal, jelenleg még szükség van olyan hagyományos, nem megújuló energiákra, mint a földgáz, kőolaj, urán vagy szén. A saját érdekünk, hogy olyan tudatos opciókat válasszunk, amelyek kevésbé károsak, mégis hatékonyak. A megfelelő újrahasznosítás és újrafeldolgozás elengedhetetlen a fenntarthatóbb jövő felé történő elmozdulásban.

„Használt laptop vásárlásával jelentős mértékben csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, mivel az új eszköz gyártásával járó energiafelhasználást, nyersanyagok felhasználását és szén-dioxid-kibocsátást elkerülhetjük. Így a már meglévő eszközök újrahasznosítása és további élettartamuk meghosszabbítása segít fenntarthatóbb módon használni a technológiát” – mondta Tóth Roland, a Furbify szakértője. Hozzátette, néhány apróság betartásával még többet tehetünk Földünkért. Ilyenek például az energiatakarékos beállítások használata az okoseszközökön, a felesleges papíralapú dokumentumok elkerülése digitális formátumban, a különféle energiatakarékos háztartási berendezések és LED-es világítás használata, valamint az elektronikai hulladék megfelelő újrahasznosítása vagy visszavitele a gyártóhoz.

A business-kategóriával csak nyerhetsz!

Hírdetés

Új eszköz helyett válassz inkább refurbished vagy használt laptopot. Egy business- kategóriás laptop azért is különösen jó választás, mert hosszabb az élettartamuk. Ha valami baja esik a gépnek, akkor pedig ne cseréld le rögtön, inkább add be egy szervízbe vagy javíttasd meg! Egy jól karbantartott laptop sokáig hűséges társad lesz a mindennapokban.

Tartsd körforgásban!

A laptopváltásnál is lehetünk tudatosak! Ha típusváltást tervezünk és már nem használjuk a meglévő eszközünket, akkor fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk róla. Ajánlott az eszközt eladni vagy újrahasznosítani, például adományozni, átadni családtagoknak vagy barátoknak, vagy visszavinni a gyártó vagy kereskedő által biztosított visszaváltási programokba. Ez lehetővé teszi, hogy mások továbbra is használják az eszközt, így csökkentve a hulladéklerakókba kerülő elektronikai hulladék mennyiségét.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »