Hamarosan elérhető a Szakcsi Rádió online rádiós alkalmazás

Hamarosan elérhető a Szakcsi Rádió online rádiós alkalmazás

Magyarország új dzsesszrádiójának csatornahangja, Harcsa Veronika, többszörös Fonogram-díjas énekes, dalszerző a rádió jelentőségéről és annak névadójához, Szakcsi Lakatos Bélához fűződő emlékeiről beszélt a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában.

 A nemzetközi dzsessznapon, április 30-án kezdődik a közmédia új online rádiójának hivatalos adása, amelyet a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is elérhetnek majd a hallgatók.

A közmédia új rádióját a magyar dzsessz egyik legnagyobb alakjáról, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész-zeneszerzőről, Szakcsi Lakatos Béláról nevezték el. A csatorna hangja a kétszeres Fonogram-díjas énekes, dalszerző, Harcsa Veronika.

„Szerintem a magyar dzsessz minden hazai dzsesszzenész ügye, mert aki nem követi szorosan ezt a szcénát, az nincs is igazán tudatában annak, milyen fantasztikus tehetségek és produkciók kerülnek ki a magyar dzsessz világából. Fontosnak tartom, hogy mindez a közéletben hangsúlyosabban jelen legyen, mert bár nem honos műfaj, a zeneoktatásban olyan régóta jelen van, hogy kinőtt már több olyan generáció, akik a világ bármelyik színpadán felléphetnének” – mondta Harcsa Veronika, aki néhány személyes emléket is őriz a rádió névadójáról. „Szakcsi Lakatos Béla már az első találkozásunkkor rendkívül támogató volt. Fiatal pályakezdő voltam még, amikor először zenéltünk együtt. Egy pillanatig sem érzékeltette azt, hogy generációs vagy tudásbéli különbségek vannak közöttünk” – tette hozzá az előadóművész.

Hírdetés

A kínálat egyik különlegessége a Jazznapló című műsor, ami a magyar dzsessz történetét mutatja be narrációs formában, megjelenítve a műfaj legendás klubjait, zeneszerzőit és előadóit, míg A magyar jazz hangjai interjúsorozatban a műfaj jeles képviselőit ismerhetik meg közelebbről a hallgatók. Kuriózum, hogy minden este 8 órától 11 óráig koncertfolyam hallható a Magyar Rádió, a Budapest Music Center (BMC), valamint az A38 zenei archívumából válogatva.

 Április 30-án a Szakcsi Rádió esti koncertsávjában archív koncertközvetítés helyett – rendhagyó módon – élőben kapcsolják az egykori Magyar Rádió Bródy Sándor utcai 6-os stúdióját, ahol a Jónás Géza Quartet koncertjét hallgathatja meg a dzsesszkedvelő közönség. A 2023-ban alakult zenekar repertoárjában megtalálhatók a hard bop energikus jazz standardjei, valamint saját kompozícióik. A zenekar frontembere, Jónás Géza 2021 novemberében megnyerte a Pege Aladár Jazz Nagybőgő Versenyt.

Szakcsi Rádió – a magyar dzsessz rádiója – a próbaadás elérhető a szakcsiradio.hu oldalon.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »