Hamarosan a csokoládé is luxuscikk lehet?

Hamarosan a csokoládé is luxuscikk lehet?

Új rekordot döntött a kakaó világpiaci ára, csütörtökön a New York-i tőzsdén 5844 dollár/tonnáért kínálták, ezzel egy év alatt közel kétszeresére nőtt az értéke. 

A drágulás legfőbb oka a Nyugat- Afrikában uralkodó száraz időjárás, mely jelentőst kárt tett a kakaótermésben. A világ egyik legnagyobb csokoládégyártó cégja, a Hershey csütörtöki tájékoztatása szerint a megnövekedett kakaó árak jelentősen csökkenthetik az ezéves profiktjukat. A társaság ügyvezető igazgatója sem zárja ki az árameléseket.

Tekintettel a megnövekedett kakaó árakra, mindent meg fogunk tenni azért – beleértve az áramelést -, hogy ne veszélyeztessük a vállalat jövőjét”

Hírdetés

– jegyezte meg Michele Bucková.

A cég ezzel kapcsolatos közleménye pont akkor jelent meg, mikor pénzügyi szempontból összegezték a tavalyi évet.

A kimutatások szerint a Hershey tőzsdei értéke 6,6%-kal esett vissza, a fogyasztók édességek iránti kereslete ugyanis visszaesett.

A nagy-britanniai árúházakban például 15,3%-kal növekedtek a csokoládé árak, bizonyos típusoknál pedig akár 50%-os emelkedés is megfigyelhető. A nagy szárazság elsősorban Elefántcsonpartot és Ghánát érinti, melyek a legnagyobb kakaóbab termelő országnak számítanak. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »