„Hallgassuk meg sorsukat!” – Ferenc pápa a leszboszi menekülttáborba látogatott

„Hallgassuk meg sorsukat!”  – Ferenc pápa a leszboszi menekülttáborba látogatott

Görögországi apostoli útjának második napján, december 5-én délelőtt a pápa a Leszbosz szigetén található menekülttáborba látogatott. A mitilíni befogadóközpontban menekültekkel találkozott, beszédet intézett hozzájuk, és meghallgatta néhány migráns tanúságtételét. Ne hagyjuk, hogy hullámsír legyen a Földközi-tenger – hangsúlyozta a Szentatya beszédében, melyben a migránsok befogadására buzdított.

Számoljuk föl a szenvedés okait, a háborúkat, a fegyverkereskedelmet, az embercsempészést; adjunk méltóságot minden emberi személynek. Fogjunk össze, és gondolkodjunk hosszú távon, ne egyéni vagy nemzeti érdekek mentén – emelte ki beszédében a pápa.

Leszögezte: a pandémia rávilágított, hogy mindannyian egy csónakban evezünk, és senki nem menekülhet meg egymaga. A keresztény üzenet magva az irgalmas szamaritánus története, ami minket is arra hív, hogy vegyük észre a bajba jutottat, a rászorulót, aki ajtónkon kopogtat.

Ferenc pápa köszönetet mondott a görög hatóságoknak, önkénteseknek, amiért erejükön felül igyekeznek ellátni a több ezer menekültet Leszbosz szigetén.

Hírdetés

Nem fordíthatunk hátat nekik, nézzünk a szemükbe, ne tekintsük számnak őket, hanem hallgassuk meg sorsukat – hangsúlyozta a Szentatya, a befogadás, az integrálás fontosságára hívva fel a figyelmet a félelem, a bezárkózás helyett. „Érthető a mai covidos, gazdasági helyzetben, hogy szorongunk, de kötelességünk törődni azokkal, akik a legtöbbet szenvednek: háborúk, szegénység, diszkrimináció elől menekülnek, kockára téve saját és gyermekeik életét. Ne engedjük, hogy a Földközi-tenger temetővé változzon!” – mondta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »