Ha szűrővizsgálatnak hívjuk, könnyebb lenyomni az orrunkon az országos tesztelést?

Ha szűrővizsgálatnak hívjuk, könnyebb lenyomni az orrunkon az országos tesztelést?

Igor Matovičról tízhónapos kormányfői ténykedése alatt hamar kiderült, hogy nagyotmondásban magasra teszi a lécet.

Államférfihoz méltóan igazi vizionárius, fájó, hogy az ő képzeletének horizontján legfeljebb az országos tesztelést akadályozó elvetemült huhogók táncolnak a járvány áldozatainak sírjain. S bár a kormányfő nyelve olykor megbotlik, s ilyenkor első tévedésünkben azt gondolhatnánk, hogy éppen ízeset magyarozott, vagy öblöset cigányozott, valljuk be, nyelvújítónak sem utolsó.

Amikor lassan egy egész országot ver ki a hideg verejték az országos tesztelés hallatán, két dolgot tehet az ember gyereke, ha történesen kormányfő.

Vagy belátja, hogy a demokráciának nevezett, sokszor kényelmetlen kormányzati rendszerben nem kifizetődő a többség akaratával szemben kormányozni, ebből eredően behúzza kormányfői fülét, farkát, s kényszer szülte vigyori miniszterelnöki ábrázatot vág a helyzethez. Ha azonban az ember gyermeke Szlovákia kormányának feje, s tesztfüggőségét egyhetes, kormányülésnek álcázott intenzív csoportterápiával sem sikerült feloldani, zsebből nyúl a kommunikációs varázsfegyverhez.

Így lesz az országos tesztelésből szűrővizsgálat, az is külföldiül, hogy lehetőleg minél kevesebben értsék.

Abban az országban, ahol a szürke hétköznapokban nyelvrendőrök óvják az államnyelvet a megrontási kísérletektől, járványhelyzetben a polgárokat lockdown-nal kötik gúzsba, és screening-et nyomnak le a torkán, helyesebben, ha már antigéntesztről van szó, az orrán.  Igazi kommunikációs bravúr, felidézi a nyolcvanas évek árhivatalának gyöngyöző homlokú dolgozóit, akik az áremelést árrendezésként próbálták eladni a fejlett szocializmus tökéletesítésén hasztalan fáradozó tömegeknek.

A nyelvi lelemény előtt fejet hajtva, csak megfogalmazódik az emberben a kérdés,

Hírdetés

ha a kilencnapos össznépi pálcikázást szűrővizsgálatnak hívjuk, s nem országos tesztelésnek, máris biztosított, hogy ne az őszihez hasonló fejetlenségbe és tisztelet érdemlő tűzoltásba torkolljon az újabb nekibuzdulás?

A jelek nem erre utalnak: összeomló regisztrációs rendszer, tanácstalanság, egymásra mutogatás, a másik oldalon pedig megint a helyzetet megmentő önkormányzatok és önkéntesek serege. S mindez miért?

A kormányfő láthatóan máig képtelen volt kiheverni, hogy novemberben kénytelen volt meghátrálni, s elmaradt az országos tesztelés újabb fordulója.

Cserében hathetes sértődött vállvonogatás következett, aminek következtében december végére már a súlyossá váló járványhelyzetben összeomlás szélére került a szlovák egészségügy. A folytatást ismerjük, szilveszterkor következett a szigorú(bb) lezárás, amelynek hatása két héttel később még éppen csak láthatóvá vált a laposabbá váló járványgörbében.

Ideális helyzet arra, hogy Igor Matovič, kezében az antigénteszthez használatos pálcikával, novemberhez hasonlóan újra megmentőként tüntesse fel magát.

Mivel a járványhelyzet a lezárás miatt a következő hetekben, könnyen megjósolhatóan, továbbra is javulni fog, kis kockázattal nagy politikai sikert vár a szerénységéről közismert miniszterelnök a szkríningnek átfazonírozott országos teszteléstől.

Csak legyen, aki a munka végét megfogja a „szlovák nemzeti felkelés” újabb fordulójában, ahogy az őszi tesztelést ugyancsak szerényen, Marek Krajčí egészségügyi miniszter elnevezte.

Az is tiszta haszon, vélheti a kormányfő, hogy amíg a jónépet pálcikázzák, kevesekben merül fel, mi van a lassan a rétestésztává nyúló oltással.

Persze épp Matovičtól tudjuk, az is hülye, aki az ilyen vakcinaínséges időkben az oltástól várja a helyzet jobbra fordulását, amikor nekünk ilyen utolérhetetlen szlovák járványügyi atombombánk van, mint az országos tesztelés, akarom mondani, általános szűrés.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »