Gulyás Gergely: az LMBTQ- és a migrációs ügyekben tett változtatásoktól tette függővé az Európai Bizottság elnöke a további uniós források felszabadítását

Gulyás Gergely: az LMBTQ- és a migrációs ügyekben tett változtatásoktól tette függővé az Európai Bizottság elnöke a további uniós források felszabadítását

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter összegzése szerint Magyarország minden nehézség – az inflációs gazdasági helyzet és a háborús helyzet – ellenére egy olyan gazdaságpolitikát tud folytatni, amellyel leküzdhetők az infláció okozta nehézségek, és egyúttal reálbéremelést tudnak megvalósítani. Ez most a tanároknál látványos és bíznak benne, hogy a közoktatás színvonalának emelkedéséhez is hozzájárul majd – mondta.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: a szerdán éjfélkor zárult, a szuverenitás védelméről szóló nemzeti konzultáción 1 518 455-en vettek részt, a kérdésekre válaszolók 84 százaléka postán küldte vissza az íveket. A kormányszóvivő köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a nemzeti konzultáción, amelyen az emberek a többi között a brüsszeli migrációs tervekről, a fegyverszállítás kérdéséről, az ukrán uniós tagságról vagy a génmódosított ukrán gabonáról nyilváníthattak véleményt. Úgy fogalmazott: a magyarok el tudták mondani a véleményüket, ellentétben a többi uniós polgárral, Brüsszel ugyanis nem kérdezte meg az uniós polgárokat ezekről az őket mélyen érintő, nagyon fontos kérdésekről.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: a konzultáció eredményeként azon lesznek, hogy a magyar emberek hangját Brüsszelben hallassák. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva nem tartotta elképzelhetőnek, hogy elvegyék Magyarországtól a soros EU-elnökséget. „Mi teszünk szívességet” az Európai Uniónak, hogy egy vezetésre képes, egységes kormány, amelynek már van rutinja az elnöki feladatok ellátásában, rendelkezésre áll – fogalmazott. Szimbolikus ügy az uniós elnökség, nagy jelentőséget nem tulajdonítanak neki, de Magyarország tisztességesen el fogja látni – rögzítette.

A miniszter szintén kérdésre „a cinizmus, a romlottság és a pofátlanság csúcsának” nevezte, hogy Cseh Katalin momentumos politikus személyében olyan ember érvel amellett, hogy Magyarország ne kapjon uniós forrásokat, akinek családi cége részesült ilyen pénzben, és azok felhasználását büntetőeljárás keretében vizsgálják. Jelezte: sok mindentől függ a megegyezés a Magyarországnak járó uniós források kifizetéséről. „Tárgyalunk a bizottsággal” – fogalmazott, emlékeztetve arra, hogy ha nem „vörös vonalak” átlépéséről volt szó, Magyarországgal lehetett tárgyalni. „Én alapvetően optimista vagyok” – jelentette ki Gulyás Gergely.

Hírdetés

A migráció és a gyermekvédelem ügyében nem lehet kompromisszumot kötni – mondta a miniszter, hozzátéve, „a többi területen egyezkedünk, és bízunk is benne, hogy egyezségre jutunk”. Ráadásul vannak források, „jó néhány milliárd euró” értékben, amelyek akkor is megszerezhetők, ha e két kérdésben nincs egyezség – mondta. A tárcavezető arról beszélt: az EU-ban „nyers hatalmi küzdelem zajlik”, és „a magyar kormányt nem szeretik”, e két téma miatt, így csak akkor adnak pénzt, „amikor már muszájnak érzik”.

A gyermekvédelmi törvény további szigorításáról az Európai Bizottság elnökének nyilatkozata tükrében elmondta: a mostani rendszer alapvetően jó, de egyetlen képviselő, frakció sincs elzárva attól, hogy még jobb, a hatékonyságot növelő javaslatot tegyen. Vannak ügyek, amelyek nem képezhetik semmilyen árukapcsolás tárgyát, a gyermekvédelem ügye ilyen – jelentette ki. Az EP-választásokról szólva Gulyás Gergely úgy vélte: a cél, hogy 21, a politikai nézetkülönbségek dacára is a magyar érdeket képviselő európai parlamenti képviselője legyen Magyarországnak. Ez ma nincs így – fogalmazott, megjegyezve, a nettó hatmillió forintot kereső baloldali képviselők azon dolgoznak, hogy olyan helyzetbe hozzák a bizottságot, hogy ha akar, se engedjen a vitában, és fizessen ki pénzeket Magyarországnak Ebben a politikai játszmában vannak a magyar érdekek képviselői, és vannak, akik ezzel szemben állnak. És ma a magyar baloldal európai parlamenti képviselői egyértelműen és élesen szemben állnak a magyar érdekekkel – jelentette ki.

Ukrajnáról szólva hangsúlyozta, hogy Magyarország nem Ukrajna támogatásáról zárkózik el, hiszen eddig is támogatta kétoldalú és uniós alapon is. A kormány kezdettől azt javasolta, hogy válasszák le a kérdést az uniós költségvetésről és helyezzék azt nemzeti alapra – tette hozzá. Amikor arról kérdezték, mi adna értelmet a magyar-ukrán csúcstalálkozónak, legfontosabb elemként a kárpátaljai magyarság ügyét említette, mondván, még nem adták vissza az oktatási törvény első módosítása előtt élvezett jogok mindegyikét. Arról, hogy lát-e reményt arra, hogy Ukrajnával enyhül a viszony, azt javasolta: semmiképpen ne zárják ki ennek a lehetőségét. A magyar kormánynak alkotmányos kötelezettsége, hogy jószomszédi és jó nemzetközi kapcsolatokra törekedjen, a Kárpátalján élő magyarok okán pedig egy speciális érdekeltségünk a nemzeti jogok érvényesítése.

Egy esetleges Orbán-Zelenszkij találkozóról közölte: a külügyminiszteri találkozó maga az előkészülete ennek. Hozzátette: „amikor Zelenszkij elnök elutazott Argentínába, hogy találkozhasson a magyar miniszterelnökkel”, akkor Orbán Viktor elmondta, nem zárkózik el a találkozótól, csak legyen annak értelme. Ha tudnak előre lépni Kárpátalja, a különböző álláspontok megértése terén, vagy a béke irányába, akkor egy ilyen találkozónak van értelme – fejtette ki. Az új lengyel kormány lépései kapcsán azt javasolta: jól fontolják meg a választók, hogyan döntenek egy választáson. Ha valakinek bármilyen kétsége van azzal kapcsolatosan, hogy „micsoda inkorrekt, hipokrita és kettős mércét alkalmazó banda uralja Brüsszelt”, akkor elég megnézni azt, ami Lengyelországban történik, és az arra adott brüsszeli reakciókat – fogalmazott. A magyar kormány a jelenlegi Európai Unió egyik nagy gyengeségének tartja a belpolitikába való beavatkozást – mondta.

MTI

The post Gulyás Gergely: az LMBTQ- és a migrációs ügyekben tett változtatásoktól tette függővé az Európai Bizottság elnöke a további uniós források felszabadítását appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »