Görögországba is eljutott a sivatagi por

A Szaharából érkező sűrű homokvihar érte el hétfőn Görögországot, az év ezen szakaszában szokatlanul meleg időjárást kísérő légköri viszonyok különösen Athénban és Szalonikiben okoznak fennakadásokat a légi közlekedésben, valamint az egészségre is veszélyesek – jelentette az ERT görög közszolgálati televízió.

Egy orvosszervezet arra figyelmeztetett, hogy a sivatagi por a levegőben pollenekkel, baktériumokkal és gombákkal keveredhet, ami "az emberi szervezetre veszélyes, rendkívül mérgező elegyet eredményez".

A görög médiának nyilatkozó tüdőgyógyászok arra figyelmeztették az asztmától és más légzési nehézségektől szenvedőket, hogy kerüljék a szabadtéri testmozgást és a megerőltető fizikai munkát, de ha kimennek a szabadba, akkor viseljenek maszkot és napszemüveget.

Hírdetés

A sűrű porfelhők miatt több légijárat is késett Szalonikiben – jelentette a görög média.

A meteorológiai szolgálat közölte, hogy a homokviharok mellett – amelyek már a múlt héten is sújtották Európa több részét, Görögországot, Svájcot és Franciaországot – az előrejelzések szerint hétfőn várhatóan 26, a Peloponnészosz-félsziget déli részén és az Athénhoz közeli Élia szigetén pedig akár 31 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet, ami a dél-európai országban szintén szokatlan az év ezen szakaszában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »