Giuseppe Conte miniszterelnök távozását sürgeti az egyik kormánypárt és az ellenzék is

Giuseppe Conte miniszterelnök távozását sürgeti az egyik kormánypárt és az ellenzék is

Kormányválság veszélyével indult az év az olasz politikában, miután a legkisebb kormánypárt, az Élő Olaszország csütörtökig adott ultimátumot Giuseppe Conte miniszterelnöknek, az ellenzék pedig egy nap alatt százezer aláírást gyűjtött össze a kormányfő lemondatására.

Olasz sajtóértesülések szerint január 7-ig dől el Giuseppe Conte kormányának sorsa. Az általában jól informált affaritaliani hírportál

több mint kilencven százalékra becsülte a kormányválság esélyét.

Más források ugyanakkor a kormányátalakítás lehetőségével számolnak.

Ultimátumot a Matteo Renzi vezette, három százalék körüli Élő Olaszország (IV) kormánypárt adott Giuseppe Conténak. Az IV bejelentette, hogy január 7-re visszavonja a kormányból két miniszterét, ha a miniszterelnök nem teljesíti a párt kéréseit.

Hírdetés

Az IV követelései között szerepel, hogy a miniszterelnök a lehető legszélesebben vonja be a kormánypártokat az országnak szánt 209 milliárd euró gazdasági helyreállítási alap felhasználásába, valamint a kormány használja fel az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásait is. Ezen kívül Matteo Renzi azt sürgeti, hogy Giuseppe Conte engedje át a titkosszolgálatok vezetését, amit a miniszterelnök hónapokkal ezelőtt  saját hatáskörébe vont.

Matteo Renzi nem titkolta, hogy kész akár a parlamentben „kihívás elé állítani” Giuseppe Contét, aki az IV szenátorai nélkül a felsőházban nem rendelkezik a kormányzáshoz szükséges többséggel.

Elemzők szerint Matteo Renzi nem kormány-, hanem miniszterelnök cserét akar elérni. Kommentárok emlékeztettek, hogy Renzi volt a 2019 szeptemberében megalakult második Conte-kormány szellemi atyja: akkor a Giuseppe Conte mögött álló Öt Csillag Mozgalom (M5S) a jobboldali Liga helyett a baloldali Demokrata Párttal (PD) folytatta a kormányzást.

Giuseppe Conte ugyanakkor biztosnak tekinti kormányfői pozícióját, érvelése szerint valójában senki sem akar válságot és előrehozott választásokat, ezért készen áll bizalmat kérni a parlamentben.

Megfigyelők úgy látják, a kormányban kialakult feszültséget a Demokrata Párt saját előnyére használhatja fel új miniszteri tárcákat kérve a kormányfő támogatásáért cserébe. Sergio Mattarella államfő korábban kizárta egy harmadik Conte-kormány lehetőségét, de a jelenlegi egészségügyi és gazdasági vészhelyzet új választások megtartását is nehezíti. Az államfőnek júliusig van lehetősége a parlament feloszlatására, mivel a következő köztársasági elnök 2022-es megválasztásáig ez már nem lesz lehetséges.

Ezzel egy időben Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke internetes aláírásgyűjtést indított Giuseppe Conte lemondatására, amely huszonnégy óra leforgása alatt, vasárnapig elérte a százezres csatlakozást.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »