Gender kontra Gileád kontra Génkutatás

Gender kontra Gileád kontra Génkutatás

Az elmúlt két évtizedben felfoghatatlanul gyors ütemben haladt előre a genetikai kutatás, a szaporodás kutatása. Tulajdonképpen még fel sem ocsúdhattuk a klónozás technológiájának legátütőbb eredményei által okozott tartós döbbenetből és máris újabb aggályokat felvető géntechnológiai áttöréssel kell szembenéznünk. Dollynak az első klónozott báránynak, akit az úgynevezett sejtmag átültetéses klónozással hoztak létre, tulajdonképpen három anyja volt és apára nem volt szükség a fogantatásához. Ha ez bármiféle riadalmat keltett egyes férfiakban, akkor a nem régen bejelentett friss tudományos szenzáció megnyugvást hozhat nekik, az esetleges feleslegessé válás miatti szorongás feloldásaként a visszavágás élményét is megélhetik, ugyanis egy frissen bejelentett japán kutatás keretében hét olyan egeret mutattak be a tudományos közönségnek a Kjúsú egyetemen kutatói, amelyek ezidáig a legmerészebb scifi írók fantáziájában sem fogantak meg. Az állatok viselkedésükben, kinézetükben egyáltalán nem térnek el a többi “szokványos, széria” egértől, de van egy aprócska különbség: biológiai értelemben nincsen anyjuk, apjuk viszont kettő is.

A kutatók mesterséges petesejteket állítottak elő egyszerű bőrsejtekből. Az XY kromoszómával rendelkező szövetet egy bonyolult eljárással női, XX kromoszómájú sejtté alakították, a szükséges plusz X kromoszómát egy másik sejtből kölcsönözve. Ezekből a furcsa képződményekből aztán petesejteket növesztettek, és végül meg is termékenyítették azokat, végül nőstény egerek méhébe ültették, akik afféle “béranyaként” kihordták a két apától származó utódokat. A kutatást vezető tudós, Hajasi Kacusikó szerint legkésőbb tíz éven belül ugyanezt emberi sejtekkel is képesek lesznek elvégezi. Vagyis ha a társadalom is úgy akarja, akkor a technológia hamarosan lehetővé teszi, hogy két férfinak is lehessen biológiai értelemben közös gyermeke. Persze nemcsak erre, a várhatóan durva etikai, filozófiai és politikai vitákat generáló célra lesz majd használható a kutatási eredmény, hanem hatalmas áttörést jelenthet a meddőség kezelésében is. Például megteremtheti a lehetőségét annak is, hogy olyan nőknek is lehessen gyermekük, akik Turner-szindrómában szenvednek, vagyis hiányzik az egyik X kromoszómájuk.

Hírdetés

Hogy feldolgozzuk a mindenféle korábbi hiteinket megingató váratlan fordulatot, képzeljük magunk elé azt a vicces képet, ahogyan a Fidesz-kormány jogalkotói dühödten csapkodják a parlamenti pulpitust a váratlanul foszladozásnak indult újsütetű alkotmánnyal, hogy “márpedig az apa a férfi és az anya a nő”! És persze a Fidesz-kormány körül tolongó ádáz antigender megmondó emberekben is megfagy a vér az ilyen hírek hallatán, mert hogyan lehet így majd gúnyolódni az olyan EU-s jogi kezdeményezések felett, amelyek szerint az anya lehessen a férfi is? A Fidesz matriarchális feminista tagozatai, a nő- és anyafétisben megőszült Mamikák is megtorpanhatnak egy röpke pillanatra: vajh, miként lehet majd így követelni a nőket piedesztálra emelő, és az apákat, férfiak semmibevevő újabb és újabb diszkriminatív jogintézményeket és társadalmi kedvezményeket? – Elképzelni is borzalom lenne, hogy viszlát Nő-Központ, Nők-40, Női adómentesség…

Ennél talán már csak az viccesebb, ha “A szolgálólány meséje” című mazo-pornóra maszturbáló feminista közönséget idézzük magunk elé; miféle újfajta módon fájdalmas, egzotikus orgazmusokra nyit teret, ha elképelik azt a csűrcsavaros módon beköszöntő “Gileád”-ot, amely vízióban még kizsákmányolt genetikai anyák sem lehetnek, legfeljebb csak “két lábon járó méh”-ek.

Máris látom magam előtt, ahogyan a mindenféle nőmozgalmak tollat ragadnak és már írják is a világméretű petíciót, követelve, hogy egyszer és mindenkorra tiltsa be a világ ezeket a reprodukciós genetikai eljárásokat:

Na de hölgyeim, csak semmi tolongás, tessék szépen sorba állni az apákért… – mielőtt anyává válnak!


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »