Gazdag életút – idegenben is mindig magyarként

Gazdag életút – idegenben is mindig magyarként

Múltról, jelenről, jövőről – Deák Ernővel Pozsonyban, a Csemadok székházban szerveztek találkozót. Szépszámú érdeklődővel, népes közönséggel került sor Deák Ernő Bécsben élő történész, író, közéleti egyéniség, főszerkesztő bemutatkozására, könyveinek ismertetésére.

A rendezvény tulajdonképpen egy hasznos és tanulságos beszélgetéssé kerekedett, amelyben számos téma hangot kapott. A vendéget és a megjelenteket a szervező, a Csemadok Pozsonyligetfalusi Alapszervezete nevében annak elnöke Zsidek Kolárovics Veronika üdvözölte.

A vendég beszélgetőpartnere Csáky Pál politikus, író, az Európa Parlament egykori képviselője volt. Nagyban neki is köszönhető, hogy Deák Ernő életrajzi adatai, életének fontos eseményei és fordulópontjai mellett mélyebb lelki világát is megismerhettük.

Deák Ernőnek nem könnyű gyermekkort adott a sors, édesapja nem került vissza a második világháborúból, édesanyjával és öccsével kemény munkáséletet éltek, mezőgazdasággal foglalkoztak szülőfalujában, a magyar-osztrák határ közelében fekvő Hosszúperesztegen.

Az 1956-os forradalom után került Ausztriába, egészségügyi okok miatt választotta a kivándorlást. Fiatalon tüdővérzést kapott, amely később annyira elhatalmasodott nála, hogy megfelelő kezelés nélkül, az akár tragédiához is vezethetett volna. Feltette hát magában a kérdést, választja-e a biztos halált, vagy a határon túl keres gyógyulást? Így került Ausztriába, ahol hosszú kezelés után folytathatta tanulmányait először az innbrucki magyar gimnáziumban, majd egyetemen és így került be történészként az osztrák tudományos életbe.

„A kettősség meghatározóan alakította életvitelemet. Az egyik szakmai tevékenységem eleve német nyelven folyt, kutatómunkáim eredményei német nyelven jelentek meg. A másik a magyar nyelvű és tárgyú írásbeli megnyilatkozásaim” – írja a pozsonyi találkozón is bemutatott Útkeresés a jövőbe című terjedelmes kötetében.

Hírdetés

A könyv közel 1000 oldalt tartalmaz és felöleli több évtized publicisztikáját, újságcikkeket, tudományos értekezéseket. Magvas gondolatok, megszívlelendő szavak sorjáznak az írásokban, amelyek bár régebben íródtak, de máig érvényesek.

Szó esett a másik könyvről is, amely Az Öreghegytől a Scneebergig címmel jelent meg és mondhatjuk életrajzi kötetnek is, hiszen az Öreghegy a szerző szülőfalujának legmagasabb pontja, ahonnan gyerekként sokszor nézett át a határon túlra, a Schneeberg pedig Ausztria egyik hegye, amelyre jó időben rálátott a magyar földről és amely később kedvenc kirándulóhelye lett Ausztriában. A kettő között pedig ott egy teljes élet, élményeivel, erőfeszítéseivel, tetteivel, szépségeivel, a hű barátokkal és az elmaradozottakkal egyaránt.

A pozsonyi beszélgetés során az életpályán, a könyveken, a magyarság érdekében végzett tevékenységen kívül szó esett arról is, hogy miként látja a világ és benne a magyarság helyzetét, Európa, a Nyugat irányultságát napjainkban.

A tanulságos beszélgetés után következett a könyvek dedikálása, magánbeszélgetések, majd annak megerősítése, hogy a magyarságnak bárhol él a világban, meg kell találnia egymáshoz az utat. Deák Ernő egész élete példa rá, hogy idegenben is lehet tenni a nemzetért, megtartani a nemzetiségünket, anyanyelvünket. Megjegyzendő, hogy a szerzőnek legújabb könyve tavaly jelent meg, amely többségében verseket tartalmaz, köztük több súlyos mondanivalót hordozó, irodalmi értékében is sokat jelentő. Ezzel egy másik oldaláról mutatkozott meg, és remélhetőleg ez a kötet is eljut a pozsonyiakhoz akár egy újabb beszélgetés alkalmával.

(Benyák Mária/Felvidék.ma)   

Deák Ernő és Csáky Pál (Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »